AP

Macron roept Europese deelnemers samen vóór start G7-top

De Europese deelnemers aan de G7-top die vrijdag plaatsvindt in Canada, houden nog voor de start van de top een eigen ontmoeting. Ze zullen hun strategie bespreken in het handelsconflict met de Amerikaanse president Donald Trump.

Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en de EU-vertegenwoordigers komen voor de start van de top samen op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron. Naast Macron zullen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Theresa May, de kersverse Italiaanse premier Giuseppe Conte, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk samen rond de tafel zitten om hun strategie te bespreken in het handelsconflict met de Verenigde Staten. 

De G7-top wordt overschaduwd door de grote meningsverschillen tussen de Europese landen en de Amerikaanse president: over handel, het klimaat, Iran. De onenigheid zou ertoe kunnen leiden dat er op het einde van de tweedaagse ontmoeting geen gezamenlijke verklaring wordt ondertekend, zoals anders wel de gewoonte is.

Eerder zei Macron al dat op deze top "de overeenkomsten tussen de zes op zijn minst zullen worden versterkt". De zes landen die Macron bedoelt, zijn behalve de Europese landen, ook Japan en gastland Canada.

Meest gelezen