N-VA en Open VLD in Oostende: "Nieuws over voorakkoord klinkklare onzin"

Zowel de Oostendse N-VA van lijsttrekker Björn Anseeuw als Open VLD van kandidaat-burgemeester Bart Tommelein ontkennen in alle toonaarden dat ze een voorakkoord hebben om na de verkiezingen van oktober samen in zee te gaan. Dat heeft Hendrik Wallijn vanmorgen gezegd. Wallijn is ex-voorzitter van de Oostendse N-VA en lijsttrekker van de nieuwe lokale partij "Oostende Koningin" (OK).

Wallijn zei op de voorstelling van OK dat er een voorakkoord is tussen N-VA en Open VLD, waarbij Bart Tommelein minstens titelvoerend burgemeester wordt.

Als Hendrik Wallijn beweert dat er een ondertekend voorakkoord is, dan moet hij het op tafel leggen. Ik heb het alleszins niet

Björn Anseeuw, lijsttrekker N-VA in Oostende

"Het is duidelijk dat de heer Wallijn voor ons een onbetrouwbaar sujet is", reageert N-VA-lijsttrekker Björn Anseeuw. "Met de N-VA willen we Oostende een ander bestuur geven. Nu roddelen en kletspraat verkopen over een voorakkoord is makkelijk om een ander zwart te maken."

"De heer Wallijn is in maart door N-VA-Oostende als voorzitter aan de deur gezet", aldus Anseeuw. "Ook daarna durfde hij het nog aan om met een flinke som geld uit onze partijkas te gaan lopen. Het gerecht zal hier haar werk doen. Als hij beweert dat er een ondertekend voorakkoord is, dan moet hij het op tafel leggen. Ik heb het alleszins niet."

Volgens Anseeuw spreekt "elke zichzelf respecterende partij" voor de verkiezingen met andere politici. "Maar dat is iets anders dan een voorakkoord tekenen en je ziel verkopen. Dit is klinkklare onzin." 

Wallijn wou zelf een voorakkoord maken toen hij nog bij N-VA zat, en hij heeft geen ja gekregen. Dat weet hij maar al te goed

Bart Tommelein, lijsttrekker Open VLD in Oostende

Ook Bart Tommelein, lijsttrekker voor Open VLD, valt uit de lucht. Hij doet het verhaal af als "fake news". "Ja, ik ben absoluut kandidaat-burgemeester en neen, er is geen voorakkoord. En als de kiezer beslist dat ik burgemeester kan worden, dan zal ik dat mandaat zeker opnemen", zegt hij. "Ik heb de documenten gezien en ik heb er geen weet van. Dit is een intern document. Het lijkt me logisch dat N-VA bekijkt wie de voorkeurspartners zijn, en dan kom je al snel bij Open VLD terecht. Alle partijen hebben contact met elkaar, hetzij formeel of informeel. Ook wij doen dat, behalve met Vlaams Belang en PVDA.

Tommelein bevestigt dat een coalitie met N-VA zeker kan, "maar ook met CD&V, de Stadslijst of Groen". Enkel een coalitie tussen Open VLD met de twee linkse partijen (de Stadslijst en Groen) "streven wij niet na", klinkt het. "Maar laat ons duidelijk zijn, we trekken eerst naar de kiezer en het is de Oostendenaar die beslist. Het is wel ontzettend straf dat Wallijn melding maakt van een voorakkoord. Hij wou zelf een voorakkoord maken toen hij nog bij N-VA zat, en hij heeft geen ja gekregen. Dat weet Wallijn maar al te goed", besluit Tommelein.

Meest gelezen