Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Officiële dodental na vulkaanuitbarsting Guatemala stijgt naar 99, kritiek op overheid zwelt aan

Sinds de eerste uitbarsting van de Fuegovulkaan vorige week, zijn al 99 lichamen geïdentificeerd. Door het hoge aantal vermisten is de kans groot dat het officiële dodencijfer in de komende dagen nog gaat stijgen. Intussen uit de oppositie van het Midden-Amerikaanse land kritiek op de overheidsdienst die moet waarschuwen voor natuurrampen.

De identificatie van de slachtoffers verloopt bijzonder moeizaam. De meeste lichamen zijn zwaar verbrand en moeten DNA-tests ondergaan. Daarbovenop hindert de zware regenval en nieuwe vulkanologische activiteit het werk van de hulpverleners.

Intussen zwelt de politieke kritiek aan. De oppositie in Guatemala schiet met scherp op de overheidsdienst die moet waarschuwen voor natuurrampen.  Volgens de BBC wil oppositieleider Mario Taracena onderzoeken of die dienst zich schuldig heeft gemaakt aan nalatigheid.

Vooral het verschil in communicatie is de oppositie een doorn in het oog. Vulkanologen waarschuwden zondag, op de dag van de zware uitbarsting, dat er massaal moest geëvacueerd worden. De rampendienst vond die waarschuwing niet specifiek genoeg om over te gaan tot een massale evacuatie.

De uitbarsting van de Fuego zondag was de zwaarste in ruim 40 jaar. De snelheid waarmee de as en lava zich verspreid hebben, heeft veel slachtoffers verrast. Op de onderstaande beelden is te zien hoe zelfs de hulpdiensten verrast worden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen