Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Reddingswerkers staken zoektocht na vulkaanuitbarsting Guatemala, dodental staat op 100

In Guatemala is de zoektocht naar overlevenden van de uitbarsting van de vulkaan El Fuego tijdelijk stilgelegd. Het dodental staat intussen op 100, terwijl ongeveer 200 mensen nog vermist worden. Justitie start een onderzoek naar het functioneren van de rampendienst.

Het dodental na de krachtigste vulkaanuitbarsting van El Fuego in 40 jaar blijft oplopen en staat intussen officieel op 100. Het aantal zal nog sterk oplopen, want er zijn nog altijd bijna 200 mensen vermist. Naar hen wordt voorlopig niet meer gezocht. De reddingsdiensten hebben hun werk moeten staken omdat de omstandigheden te gevaarlijk zijn. Vulkanisch materiaal in het getroffen gebied is nog altijd heet. Bovendien is de bodem ontstabiel door de hevige regen van gisteren.

Omdat de uitbarsting inmiddels meer dan 72 uur geleden is gebeurd, gaat men er ook van uit dat de kans klein is dat er nog iemand levend vanonder het as of de modder kan worden gehaald.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hoewel ze de raad krijgen om weg te blijven uit het getroffen gebied, gaan familieleden van vermisten zelf op zoek naar hun verwanten. 

Gerecht onderzoekt of rampenplannen goed zijn nageleefd

Het gerecht in Guatemala is intussen een onderzoek gestart naar het functioneren van de overheidsdienst die moet waarschuwen bij natuurrampen. De autoriteiten hebben toegegeven dat evacuaties uit het gebied rond de vulkaan te laat zijn begonnen door een manke communicatie tussen vulkanologen en de rampendienst. 

Eerder had de politieke oppositie al kritiek geuit omdat de dienst mogelijk nalatig is geweest. Vulkanologen zeggen dat ze de ochtend voor de uitbarsting al hadden gewaarschuwd dat omwonenden geëvacueerd moesten worden, maar de rampendienst vond de waarschuwingen niet concreet genoeg voor een massale evacuatie.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen