Ontmoeting Trump-Kim: VN vraagt vrijlating van honderden gevangenen in Noord-Korea

Tomás Ojea Quintana, rapporteur van de Verenigde Naties-Mensenrechtenraad (VN) over Noord-Korea, heeft aan het land gevraagd honderden gevangenen vrij te laten. De oproep komt er naar aanleiding van de ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un aanstaande dinsdag in Singapore. De vrijlating zou betekenen dat Pyongyang zijn toenadering met de buitenwereld ernstig meent. 

"De verlening van amnestie aan de honderden gevangen zou een belangrijk teken zijn dat de Noord-Koreaanse overheid het meent met de VN-mensenrechten", luidt het vandaag bij Quintana tijdens een persconferentie in Genève. Naar verluidt worden de gevangenen er gefolterd, mishandeld, en zou hen voedsel worden geweigerd. Quintana zegt dat het niet bekend is hoeveel mensen er worden gevangengehouden, maar hij vermeldt wel een VN-rapport van 4 jaar geleden waarin wordt bevestigd dat het om 80.000 à 120.000 politieke gevangenen gaat.  

Dinsdag vindt de historische ontmoeting tussen Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un plaats. De twee leiders zullen elkaar ontmoeten in het neutrale Singapore. Quintana stelt dat de situatie over de mensenrechten bij de onderhandelingen met Noord-Korea moet worden aangepakt. De bespreking van de mensenrechten zou ook helpen bij de weg naar denuclearisatie van het hermetisch afgesloten Noord-Korea. 

Meest gelezen