Is het tijdperk van de iPhone voorbij? Dragen we straks slimme brillen of polshorloges?

Frederik De Bosschere laat voor vrtnws.be tweewekelijks zijn licht schijnen over verrassingen of tegenslagen in de wondere wereld van de digitale technologie. Vandaag: de jaarlijkse hoogmis, deze week, waar Apple de nieuwe trends verkondigt.

Na Google, Microsoft en Facebook, is het deze week de beurt aan Apple's hoogmis. Op Apple's Worldwide Developer Conference (WWDC) stelt het jaarlijks z'n nieuwste technologieën voor. Een nieuwe iPhone? Die wordt altijd pas in het najaar voorgesteld. Al gaat het niet zo goed met smartphones: sinds dit jaar gaat de groei van smartphoneverkoop achteruit. Hoe moet het verder met Apple zonder hun cash cow?  

Er passeerde van alles de revue. Met tot 32 personen videochatten, je eigen emoji, of dynamische fotoboeken, toonde Apple zich terug meester in het kopiëren en perfectioneren. Met - net als Google eerder - ook aandacht voor 'digital wellbeing', en stevige maatregelen in het belang van jouw privacy, toonde Apple zich dan weer van zijn meest ethische kant. Handig inspelen op recente commotie.

Smartphones worden niet langer elk jaar significant beter, dus mensen vervangen gewoon minder snel hun toestel.

Toch kon je tussen de lijnen door ook Apple's oplossing lezen voor een veel groter probleem: de dalende smartphoneverkoop. Smartphones worden niet langer elk jaar significant beter, dus mensen vervangen gewoon minder snel hun toestel.

Voor Apple is er nog een tikkeltje groei, maar nu ook landen als China volop iPhones hebben ingeslagen, zal ook dat niet lang meer duren. Hoe zal Apple voortaan hun koffers vullen?

Operatie Blijven Geld Verdienen

Een eerste oplossing schuilde in de aankondiging dat iOS12, de nieuwste versie van het besturingssysteem, meer 'oude' iPhones dan ooit tevoren zal ondersteunen. Een antwoord op de eerdere kritiek dat Apple oudere telefoons kunstmatig zou vertragen. Maar vooral: handig inspelen op de snelgroeiende tweedehandsmarkt. De verkoop van zogenaamde "refurbished" smartphones steeg het afgelopen jaar van 80 naar 120 miljoen toestellen wereldwijd.

Dat is meer dan een borrelnootje. Apple wil zoveel mogelijk iOS-gebruikers bij het aperitief. Want, een tweede strategie: geld verdienen met bijkomstige diensten. Met abonnementen als Apple Music en iCloud hoopt Team Cook ervoor te zorgen dat er meer inkomsten zijn per iPhone-gebruiker. 

De Apple Watch zal een cruciale rol spelen in de toekomst van Apple. 

Extra inkomsten per Apple-fan komen er ook door verkoop van andere toestellen. Apple-producten werken strakker samen dan een spandex-ensemble. Wie een Mac of iPhone heeft, smult van de vlotte integratie met de iPad of de Apple Watch.

AFP or licensors

Die laatste. De Apple Watch zal een cruciale rol spelen in de toekomst van Apple. Al worden nooit verkoopcijfers meegedeeld, en wordt al eens smalend gedaan over wat je ermee kan doen, slecht gaat het niet. Apple Watch is het best verkochte horloge ter wereld. Beter dan concurrenten als Samsung of Pebble, maar ook 'gewone' horloges als Rolex moeten de duimen leggen.

Een glimp van de toekomst

Het horloge kan steeds meer. Je kan er sinds de 3e versie mee bellen, muziek beluisteren of GPS gebruiken ... zonder z'n vriendje de iPhone erbij.

Met de nieuwe 'Siri shortcuts' wordt het toestel bovendien dé afstandsbediening voor jouw wereld. Een voorbeeld: gewoon de auto instappen, en pols-Siri biedt meteen aan om de GPS in te stellen, je favoriete podcast op te zetten en een berichtje te sturen dat je eraan komt.

De Apple Watch is er nog niet helemaal. Maar die timing is ok. Tegen de tijd dat het toestel helemaal zonder bijhorende smartphone kan, verwachten analisten namelijk het volgende nieuwe hebbeding: de AR-bril. Augmented reality brillen komen mondjesmaat op de markt, maar binnen enkele jaren zal Apple ook met zijn visie op zo'n magische bril komen. En als Apple één ding kan, is het de vorm en functie perfectioneren, en laten doorbreken bij het grote publiek.

.Alles besturen met pols en stem, en alle informatie rechtstreeks in je vizier. Dat kan wel eens de toekomst zijn.

Slecht nieuws voor de iPhone, want dan worden de Glasses en Watch BFF's, en is er geen plaats meer voor die oude, grote telefoon. Alles besturen met pols en stem, en alle informatie rechtstreeks in je vizier. Dat kan wel eens de toekomst zijn. Eentje zonder smartphones. 

Zal Apple dan geen nieuwe iPhone meer aankondigen? Tuurlijk wel. Zelfs die krimpende markt is nog gigantisch. En met de verwachte nieuwe iPhone SE, hun 'budget model', zal het meer dan ooit inspelen op kleinere portemonnees (ahum, relatief kleiner). 

Maar wanneer we in de toekomst enkel nog slimme lenzen of brillen en horloges dragen, is die trend vandaag gezet.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen