Videospeler inladen...

Financiële sector wil overleg na twee plofkraken op één week tijd

Na de twee plofkraken in ons land op amper één week tijd wil de financiële sector overleg plegen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en zijn Justitiecollega Koen Geens (CD&V). Zowel in Limburg als in Oost-Vlaanderen sloegen overvallers deze week toe.  

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn enkele overvallers erin geslaagd een kantoor van Bpost te overvallen. Ze bliezen een bankautomaat op in de zogenoemde "maanzone" van de bank en konden aan de haal gaan met 250.000 euro buit. Opvallend: de automaat was - net als de meeste automaten in België - uitgerust met een plofpatroon, een soort verfbom die de biljetten onklaar maakt bij zo'n overval. Maar de overvallers hebben dat systeem weten omzeilen. Hoe precies zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar camerabeelden zullen geen soelaas bieden, want de camera werd vernield. 

Het is de tweede plofkraak in amper één week tijd. Maandag wisten overvallers in Kinrooi, in Limburg, ook al een bankkantoor te overvallen. De buit? Zo'n 400.000 euro. 

De schade aan de bankautomaat is groot. Toch zal het kantoor vandaag opnieuw de deuren kunnen openen. 

Vraag om overleg met ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie

De bankenfederatie Febelfin wil nu een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Samen met de bevoegde diensten wil de sector analyseren hoe de criminelen te werk zijn gegaan, wat er exact gebeurd is, wat de zwaktes zijn binnen het systeem en hoe we die het beste aanpakken."

Volgens Isabelle Marchand, woordvoerder van bankfederatie Febelfin, gebeuren zo'n plofkraken uiterst zelden - en gelukte plofkraken nog minder. "In 2015 en 2016 waren er géén, in 2017 twee zonder buit. We zien dat zelden bij onze Belgische banken." 

VIDEO: bekijk hieronder het fragment uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen