Patiënt die verpleegster doodsloeg staat terecht in Hasselt: "Ik weet het niet meer"

Voor de correctionele rechtbank in Hasselt verschijnt vandaag een 48-jarige psychiatrische patiënt die twee jaar geleden een thuisverpleegster doodsloeg met een houten paal. De man was ontsnapt uit het ziekenhuis en was een woning binnengedrongen waar de vrouw aan het werk was. 

De feiten speelden zich af op 11 februari 2016. Een 47-jarige patiënt -afkomstig uit Houthalen-Helchteren - ontsnapte die dag uit de psychiatrische afdeling van het Sint-Franciscusziekenhuis in het Limburgse Heusden-Zolder. De man verwondde een hoofdverpleger en een verpleegster met een balpen en gooide daarna een brandblusser door een venster om buiten te geraken. Aan de ziekenhuisparking rukte hij twee houten palen uit de grond. 

Gewapend met die paal drong de patiënt in Heusden-Zolder het huis van een 78-jarige vrouw binnen. Zij woonde daar samen met haar gehandicapte dochter van 49 en kreeg daarvoor de hulp van een 54-jarige thuisverpleegster uit Kinrooi. Eerst werd de bejaarde vrouw buiten westen geslagen, daarna viel hij met de houten paal zowel de gehandicapte dochter, als de thuisverpleegster aan. De dochter belandde na de slagen in een coma en lag tot eind maart 2016 in het ziekenhuis. De verpleegster bezweek aan haar verwondingen. 

De man zette het daarna opnieuw op een lopen en wilde op een bedrijventerrein een auto stelen. De eerste diefstal met geweld mislukte, maar bij de tweede poging lukte het wel. Met de gestolen wagen crashte hij tegen de auto van een vrouw. Ook zij raakte zwaargewond. Pas daarna kon de politie de man oppakken en in voorlopige hechtenis plaatsen. 

Ik weet het niet meer, maar ik probeer het ook te vergeten

Vandaag moet de man zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Hasselt. Maar daar zegt hij tot nu toe bitter weinig. Hij kan zich zo goed als niets meer herinneren. De rechtbank vroeg zich af of hij niet probeerde om de feiten te vergeten. "Ik weet het niet meer, maar ik probeer het ook te vergeten," zo zei hij. 

Op het proces zijn in totaal 21 burgerlijke partijen. Volgens hun advocaat, Bert Partoens, had dit drama voorkomen kunnen worden. "Deze man is al twee keer geïnterneerd geweest in het verleden en heeft al verschillende correctionele veroordelingen opgelopen. Sterker nog: in de deskundigenverslagen staat dat men dit in 2003 reeds voorspeld had, maar dat men er eens te meer te weinig mee gedaan heeft."