Project tegen schadelijk alcoholgebruik in Leuven

Het Lazarusproject in Leuven wil het overmatig alcoholgebruik tegen 2020 met 10 procent verminderen. "We willen laten zien dat je je niet lazarus moet drinken, om plezier te maken", zegt projectcoördinator Bert Smits. "We willen dat mensen slim omgaan met alcohol."

Het project 'Lazarus, een nuchtere kijk op drinken', is vanmiddag voorgesteld in de gotische zaal van het Leuvense stadhuis. Vier partners steunen Lazarus . Het gaat om de stad Leuven, de KU Leuven, UZ Leuven en ook AB Inbev. De biergigant zegt dat het zijn verantwoordelijkheid wil nemen. "Wij weten dat er situaties van alcoholmisbruik bestaan en die willen wij als verantwoorde onderneming aanpakken", zegt Philippe Vandeuren van AB InBev. Het bedrijf wil dat tegen 2025 ten minste 20 procent van zijn wereldwijde biervolume uit alcoholvrije of alcoholarme bieren bestaat.

Indrinken 

Chantal Van Audenhove, de vicerector van de KU Leuven, zegt dat het een bierdrinken en student een traditie zijn. Vaak is dat geen probleem. Maar bij een kleine groep studenten is er wel overmatig alcoholgebruik en gaat het niet alleen om bier. "We stellen een nieuw soort patroon vast, waarbij studenten 'indrinken en zeer zware alcoholische dranken tot zich nemen, die ook erg risicovol zijn", zegt de vicerector. "Het zijn die studenten die overlast veroorzaken en in een politiecel of op de spoedafdeling van een ziekenhuis dreigen terecht te komen. Van die groep willen we echt werk maken." 

Chronisch probleem

Spoedarts Marc Sabbe van UZ Leuven wijst erop dat er naast de jongeren ook een grote groep volwassenen is, die een chronisch alcoholprobleem heeft. Hij zegt dat het een onderschatte groep is. Sabbe waarschuwt ook dat alcohol elk orgaan aantast, niet alleen de lever, maar ook het hart, de hersenen en de zenuwen. 

Primeur

Het Leuvense project maakt deel uit van een wereldwijd initiatief. Leuven is één van de zes pilootsteden in de wereld. 

Meest gelezen