Topman Cambridge Analytica in de aanval: "Door verzinsels slachtoffer geworden van gecoördineerde aanval"

Strijdvaardig en met weinig schuldbesef, zo presenteerde Alexander Nix zich tijdens zijn hoorzitting in het Britse parlement. Nix was directeur van Cambridge Analytica en moest zich voor het parlement verantwoorden voor het dataschandaal rond dat bedrijf. Tijdens de hoorzitting, die vier uur duurde, legde Nix de schuld bij de "oneerlijke journalisten die de brexit wilden terugdraaien." Klokkenluider Christopher Wylie noemde hij een leugenaar.

Het was Christopher Wylie, toenmalig werknemer van Cambridge Analytica, die in maart van dit jaar de kat de bel aanbond. Dankzij klokkenluider Wylie raakte bekend dat Cambridge Analytica op dubieuze wijze de gegevens van Facebookgebruikers verzamelde en aan klanten doorverkocht.

Diezelfde Wylie heeft volgens Nix vooral leugens verkocht. "Door zijn verzinsels is mijn bedrijf het slachtoffer geworden van een gecoördineerde aanval door de liberale media", zei Alexander Nix tegen de aanwezige parlementsleden.

Deels erkende hij wel wat Wylie zei, namelijk dat Cambridge Analytica zonder toestemming gegevens had verzameld van Facebookgebruikers. Maar volgens Nix werden die gegevens na een vraag van Facebook gewist. "Want de gegevens waren niet zinvol voor ons", zei Nix.

Hij is een jaloers en verbitterd iemand

Alexander Nix over klokkenluider Wylie

Met die getuigenis staat hij dus lijnrecht tegenover Wylie, die beweert dat die gegevens nooit gewist zijn. Op de vraag waarom Wylie iets anders zegt, reageerde Nix furieus. "Hij is een jaloers en verbitterd iemand. Zijn doel was het bedrijf te saboteren omdat hij van plan was op zichzelf te beginnen."

Behalve klokkenluider Wylie kregen ook de media een veeg uit de pan van Nix. Volgens hem gingen de berichten over Cambridge Analytica meteen viraal, terwijl ze vol leugens stonden. "De journalisten die al die berichten de wereld instuurden, waren er enkel op uit de brexit tegen te houden, en wel door een tweede referendum af te dwingen."

Onder het mom "aanval is de beste verdediging" bleef Alexander Nix erg scherp uithalen in het parlement. Zeker toen hem werd aangewreven dat zijn bedrijf verantwoordelijk was voor campagnes die de Britten moest overtuigen om voor een brexit te stemmen. "Ik word hier onderworpen aan de meest belachelijke beschuldigingen op basis van totaal onbetrouwbare connecties en dat allemaal zonder bewijsmateriaal", aldus Nix.

Meest gelezen