JORIS VAN GENNIP

Turkije veroordeelt 1.500 mensen tot levenslang voor staatsgreep van 2016

Exact 1.509 mensen zijn voor 171 verschillende rechtbanken veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen in verband met de mislukte staatsgreep van 2016 in Turkije. Dat heeft minister van Justitie Abdulhamit Gul donderdag laten weten aan het staatspersagentschap Anadolu.

In Turkije zijn 1.509 mensen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in 2016. Mogelijk komen daar nog mensen bij want 116 zaken zijn nog hangende.

De veroordeelden, onder meer voormalige soldaten en generaals, werden schuldig geacht aan betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan. Daarnaast werden 631 mensen veroordeeld tot straffen van 14 maanden tot 20 jaar.

De Turkse regering acht de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen voor de couppoging van een aantal militairen verantwoordelijk. Gülen ontkent. Na de mislukte staatsgreep kondigde president Recep Tayyip Erdogan de noodtoestand af, die nog tot vandaag van kracht is.

Sindsdien werden meer dan 50.000 mensen wegens mogelijke contacten met de Gülenbeweging gearresteerd. Meer dan 150.000 staatsambtenaren werden geschorst of ontslagen.

Meest gelezen