Vakbonden verliezen 88.000 leden in twee jaar tijd

De vakbonden zijn tussen 2014 en 2016 zowat 88.000 leden verloren. Dat blijkt uit cijfers van het tijdschrift Politique waarover de Franstalige krant Le Soir bericht. De krant ziet drie à vier mogelijke verklaringen.

Dat vakbonden plots dramatisch veel leden verliezen, is vrij uniek in ons land. Een daling zoals deze, is nog maar twee keer voorgekomen: tussen 1982 en 1988, en in de jaren 1920 en 1930.

Zwaarst getroffen is de christelijke vakbond ACV. Bij de socialistische vakbond ABVV situeert de daling zich vooral in Wallonië. De liberale vakbond ACLVB blijft enigszins gespaard.

Le Soir ziet enkele hypotheses om de daling van het ledenbestand te verklaren: de leden zijn ontevreden over de diensten die de vakbonden aanbieden; ze zijn het niet eens met de houding van de vakbonden ten opzichte van de federale regering; en ten derde is er de evolutie naar meer kmo's met minder dan 50 werknemers. Die kmo’s moeten geen vakbondsvertegenwoordiging hebben. Ook de daling van het aantal werkzoekenden zou een verklaring kunnen zijn van het dalende aantal vakbondsleden.

Meest gelezen