Videospeler inladen...

Vande Lanotte (SP.A): "Voordeel is dat nieuws over voorakkoord duidelijkheid geeft"

Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) van Oostende is niet verrast door het nieuws over een voorakkoord tussen oppositiepartij N-VA en Open VLD, die met zijn SP.A in de huidige coalitie zit. Desondanks zegt hij met veel vertrouwen naar de kiezer te gaan. 

"We weten dat heel wat partijen niets liever zouden hebben dat de Stadslijst waarvan wij deel uitmaken niet meer in de meerderheid zou komen", zegt Johan Vande Lanotte in "Terzake". Hij noemt dat "wat pover en negatief". Verrast is hij niet: "Ik denk dat die tekst niet uit de hemel komt vallen."

Ik begrijp dat het de ambitie van anderen is om de macht te nemen, maar ik denk dat je dit moet doen met een project voor Oostende

Burgemeester Johan Vande Lanotte van Oostende (SP.A)

"Ik begrijp dat het de ambitie van anderen is om de macht te nemen, maar ik denk dat je dit moet doen met een project voor Oostende", sneert Vande Lanotte. Hij wijst er fijntjes op dat zijn Stadslijst vandaag de enige formatie met een programma is. "Het grote voordeel van wat vandaag gebeurt, is dat het duidelijkheid geeft", aldus de burgemeester van Oostende. Volgens hem gaat het over een keuze tussen een sociaal-progressief en open beleid en een conservatiever beleid. "Dat is een keuze die de Oostendenaar zal moeten maken."

Met een voorakkoord an sich heeft Vande Lanotte geen problemen. "Als ik op mijn 63e zou zeggen dat ik dat nooit heb gedaan, zou u mij een leugenaar vinden. Dat ben ik niet."

Bart Tommelein (Open VLD) blijft intussen volhouden dat hij geen voorakkoord met N-VA heeft. "Die voorakkoorden, dat zijn intentieverklaringen, dat zijn contactnames, dat zijn mogelijkheden die afgetast worden", zegt hij in "Terzake". Volgens hem is het aan de kiezer om de kaarten te leggen.

Op de vraag of hij een eventueel voorakkoord zou bekendmaken, antwoordde Tommelein niet. 

VIDEO: "Terzake" sprak met burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A) en Bart Tommelein (Open VLD). Bekijk de volledige interviews hieronder.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen