Verbluffend mooie time-lapsebeelden: lavastroom op Hawaï

Vulkaanuitbarstingen zijn niet altijd even dynamisch als het klassieke plaatje doet uitschijnen. Een schildvulkaan zoals de Kilauea op Hawaï heeft geen steile kegelvormige helling maar vlakke flanken. Boeiend aan de Kilauea is dat hij zijn activiteit in 35 jaar tijd nooit heeft gestopt. Filmmaker Tyler Hulett trok een jaar geleden naar Hawaï voor een time-lapse fotocompilatie. Dat zijn werk zo gauw in de actualiteit is beland, illustreert hoeveel risico's hij toen nam. Het resultaat is het bekijken waard.

De Kilauea is voortdurend actief. Begin maart dit jaar nam die activiteit toe tot er op 3 mei sprake was van een uitbarsting. Die is nog steeds aan de gang.

De lavastroom van de schildvulkaan is geen fontein maar een gloeiende voortkruipende laag met lokale erupties uit bodemscheuren. Die heeft Tyler Hulett duidelijk in beeld gebracht.

Keerzijde van de fascinerende beelden is het menselijk leed. Sinds begin mei drijft een reeks uitbarstingen de inwoners van Hawaï steeds verder op de vlucht. De gloeiende lava zou nu al 20 km² bedekken. Deze week nog zijn nog eens honderden huizen verwoest bovenop de meer dan 100 die al bedolven waren. Er zijn ook kleine aardschokken waargenomen.

Meest gelezen