Videospeler inladen...

Microplastic in de Noordzee: "Het zit in álle soorten levende organismen die tot nu toe onderzocht zijn"

Er is nieuw bewijs dat aantoont dat de Noordzee ernstig vervuild is met microscopische stukjes plastic. De Universiteit Gent voert al bijna 3 jaar onderzoek naar de aanwezigheid van microplastics in vissen en levende organismen. Tot nu toe werden in alle onderzochte soorten al wel eens microplastics aangetroffen. Bekijk hier hoe de onderzoekers op zee te werk gaan. 

Vorige maand stond nog in het teken van "Mei Plasticvrij", een actie die iedereen bewust wilde maken van de impact van ons plasticgebruik op het milieu.  De bedoeling was dat mensen in mei zo weinig mogelijk plastic zouden verbruiken. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, zo blijkt nu uit de voorlopige resultaten van de onderzoeksgroep Mariene Biologie van de Universiteit Gent. 

VRT NWS ging mee op pad met de onderzoekers van de Universiteit Gent. In de reportage (bovenaan) ziet u hoe ze stalen bovenhalen uit de Noordzee. Zowel schelpdieren, wormen en zeesterren (de levende organismen die zich in de zeebodem bevinden) als de vissen (die zich met deze organismen voeden) werden onderzocht. Tot nu toe vonden de onderzoekers in alle soorten al wel eens microplastics.  

"In ons onderzoek hebben we zowel in bodemdieren, vissen als waterstalen uit de Noordzee plastics teruggevonden", zegt onderzoeker Brecht Vanhove van van het onderzoeksteam Mariene Biologie van de UGent. "Dat is wel een teken dat plastic alomtegenwoordig is en dus ook wel echt een probleem zou kunnen vormen voor ons ecosysteem."

VIDEO - Microplastics zijn overal: "Tegen 2050 zal er wellicht meer plastic dan vis in de oceanen zitten"

Meest gelezen