AFP or licensors

Kan technologie het leven van honderden vissers op het Victoriameer redden?  

Op het Victoriameer in het oosten van Afrika komen jaarlijks bijna 5.000 vissers om het leven. Dodelijke donderstormen, die vaak onverwachts opkomen, zijn daar de oorzaak van. Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van de Belg Wim Thiery heeft een waarschuwingsapp ontwikkeld die het leven van honderden vissers zou kunnen redden. 

Het Victoriameer, het grootste meer van Afrika, strekt zich uit over Oeganda, Tanzania en Kenia. Het is een bekende trekpleister voor vissers. Tegen zonsondergang trekken ze er massaal naar toe.  Met 200.000 per jaar zijn ze, maar ze doen het op risico van eigen leven.

Bij dageraad halen de vissers op het Victoriameer hun netten op.

Gevaarlijke donderstormen komen ’s nachts namelijk onverwachts op. In deze tijd van het jaar is de regen, de wind en het onweer het hevigst. "De stormen starten gewoonlijk rond middernacht en duren tot rond 6 uur ‘s morgens”, zegt Amone Ponsiano, marineofficier in Oeganda. “Dat is net het drukste moment voor de vissers, die dan bezig zijn met het ophalen van hun netten." Het Internationale Rode Kruis zegt dat er jaarlijks tot 5.000 vissers omkomen in het meer. 

De waarschuwingsapp, ontwikkeld door een internationaal team van wetenschappers onder leiding van de Belgische professor Wim Thiery, zou daar nu verandering in brengen.  De klimaatwetenschapper werd door het Amerikaanse tijdschrift Forbes bovendien uitgeroepen tot een van de grootste jonge vernieuwers in Europa en is opgenomen in de gerenommeerde lijst "30 Under 30 Europe". Thiery gelooft er sterk in dat technologie levens kan redden bij extreme weersomstandigheden.  

De app van het Victoriameer werkt op basis van real-time satellietgegevens van de NASA  en berekent zo de kans op een zwaar onweer. Via WhatsApp, Twitter of sms worden de vissers gewaarschuwd. Thiery geeft toe dat de voorspellingen, net zoals bij de normale weerberichten, nog niet waterdicht zijn. Maar dankzij de moderne technologie gaat het altijd maar beter. 

Meest gelezen