Brussels Airlines schrapt vluchten naar Sharm el-Sheikh. Wat is er in de Egyptische Sinaï aan de hand?

De beslissing van vliegmaatschappij Brussels Airlines om vluchten naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh te schrappen, komt op een vreemd moment. Een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zei aan onze redactie dat ze de veiligheidssituatie elke dag monitoren en dat het reisadvies voor de regio voorlopig niet aangepast wordt. België raadt reizen naar zowel de Noordelijke als Zuidelijke Sinaï af, maar de hotelzone rond Sharm el-Sheikh is daar een uitzondering op. Maar wat is er in de Sinaï aan de hand?

De toeristische badplaats Sharm el-Sheikh ligt in het uiterste zuiden van het Egyptische schiereiland Sinaï. In Sinaï is al gruime tijd een militaire operatie aan de gan in het noorden. Bijna drie jaar geleden stortte een Russisch vliegtuig dat vertrokken was in Sharm el-Sheikh neer na een bomaanslag. Alle 224 inzittenden kwamen om. Intussen lijkt het toerisme in Sharm el-Sheik zich van die zware klap te herstellen.

De toeristische autoriteiten blijven uitpakken met positief nieuws telkens als hooggeplaatste figuren aankomen op vakantie. Begin dit jaar was prins Henrik van Denemarken op vakantie in Sharm al-Sheikh. Deze week spraken de Egyptische kranten van duizenden nieuwe reizigers die verwacht zijn. Gisteren, tijdens de match van Egypte tegen de Rode Duivels de Egyptenaren op reclameborden extra promotie gemaakt voor het toerisme in hun land.

Zeker het noordelijke deel van de Sinaï kampt al jaren met problemen. De achtergestelde enorme woestijnregio Sinaï is al langer een broeinest van gewapende bendes en islamistische militanten. Aanhangers van Al Qaeda en van terreurgroep IS hebben er voet aan de grond. 

Hoe is de toestand nu?

Al vier maanden voert het Egyptisch leger samen met de veiligheidsdiensten een antiterreuroperatie in het noorden en het centrum van de Sinaïregio. Het leger, dat trouwens grote politieke en economische macht uitoefent, wil actieve aanhangers van IS en andere gewapende groepen uitschakelen. Zowel de luchtmacht als grondtroepen worden hiervoor ingezet. Sinds april heeft het leger naar eigen zeggen al meer dan 200 terroristen gedood. Ook bij het leger zouden tientallen doden gevallen zijn, eergisteren kwamen nog twee soldaten om. Het leger heeft ook honderden verdachte opslagplaatsen gebombardeerd en op snelwegen extra checkpoints geïnstalleerd.

Invloed op de lokale bevolking

Deze operatie heeft ook zware gevolgen op het dagelijkse leven van de lokale bevolking. Zo is er een avondklok ingesteld. Inwoners van meerdere steden en dorpen kunnen door de opgelegde veiligheidsmaatregelen al maanden hun woonplaats niet meer in of uit.

Vooral de regio rond steden Al-Arish in het noorden van de Sinaï is zwaar getroffen. Er is enorm tekort aan voedsel en brandstof vanwege de militaire omsingeling door het leger. Verplaatsingen zijn onmogelijk geworden. Inwoners van Al-Arish die wensen uit de stad te vertrekken, richting Caïro bijvoorbeeld, moeten zich aanmelden bij de lokale autoriteiten.

Om de zoveel weken publiceren de veiligheidsdiensten een “vertreklijst” waarop de namen staan van de mensen die de regio mogen verlaten. Ook toegelaten reizen verlopen moeizaam. Op sociale media worden foto’s verspreid die de lange wachtrijen en drukte bij de vertrekpunten tonen. 

Al-Arish, sociale media

Meest gelezen