AP

Whitney Museum in New York wordt eigenaar van 400 werken van Roy Lichtenstein

Het Whitney Museum in New York wordt eigenaar van meer dan 400 werken van popartkunstenaar Roy Lichtenstein. De stichting van de in 1997 overleden schilder is het over die schenking met het museum eens geworden.

Het museum, dat al tientallen tentoonstellingen aan de uit Manhattan afkomstige kunstenaar wijdde, wordt zo eigenaar van de grootste collectie Lichtensteins ter wereld. 

Onder de schenkingen zijn de sculptuur "Head of girl" (1964) en de vroege schilderijen "Pilot" (1948) en "Untitled" (1959-60).

Archives of American Art van het Smithsonian in Washington krijgt een half miljoen Lichtenstein-documenten, gaande van brieven en foto's tot privé-notities van de kunstenaar.

Lichtenstein geldt, samen met Andy Warhol, als de belangrijkste vertegenwoordiger van de popart. Hij inspireerde zich op Europese meesters als Paul Klee, Henri Matisse, Paul Cézanne en Pablo Picasso. Zijn beroemdheid dankt hij echter aan de erg herkenbare opgeblazen tekeningen uit comics, vaak met tekstballonnetje inbegrepen (zie foto boven).

Na de schenkingen houdt de Roy Lichtenstein Foundation ermee op.

In de video hieronder kunt u alvast een kijkje nemen in het Whitney Museum: 

Meest gelezen