© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Wordt intensieve zorg te ver doorgedreven?

Een op de tien patiënten op de dienst intensieve zorg wordt te lang in leven gehouden. Dat blijkt uit een grootschalige studie van het UZ Gent, in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten. Te vergaande zorg maakt de situatie ook extra moeilijk bij de naasten en bij de zorgverleners.

Zorgverleners vinden dat bij 10 procent van de patiënten op de dienst intensieve zorg de behandeling sneller gestopt kan worden. Dat geven ze zelf aan in een studie van het UZ Gent. In totaal zijn 68 afdelingen intensieve zorg geanalyseerd in Europa en de VS, waaronder dertien in België. 

Bij tien procent vonden minstens twee zorgverstrekkers dat de zorg te ver werd doorgedreven. De helft van hen is ervan overtuigd dat ook de patiënt zelf of de familie dat vindt. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouwverwerking bij de naasten en op een burn-out bij zorgverleners", zegt Dominique Benoit, van het UZ Gent, die de studie coördineerde.

Het gaat vooral om mensen die uiteindelijk toch overlijden, maar pas later door een te lang gerekte behandeling. "Het is moeilijk te bepalen wanneer zorg te ver gaat. Een arts wil levens redden, en wetenschappelijk grenzen verleggen. Het staat ook haaks tegenover wat een familie wil, je geliefde koste wat kost redden", merkt Benoit op. 

"Twintig jaar geleden stierf een patiënt op intensieve zorg op een natuurlijke manier. Vandaag is er technisch veel meer mogelijk, waardoor iemand langer in leven wordt gehouden".

Meest gelezen