WWF trekt aan alarmbel: "Middellandse Zee bevat een recordniveau microplastics"

De Middellandse Zee dreigt te veranderen in een gevaarlijke "plastic val", waarschuwt WWF, met een recordniveau aan microplastics. Die "val" bedreigt het onderwaterleven én de gezondheid van mensen. Het Wereldnatuurfonds stelt een reeks maatregelen voor tegen het plastic afval in de zee. Geen enkele zee ter wereld is er volgens WWF erger aan toe.

De organisatie verzamelde een reeks alarmerende wetenschappelijke gegevens in een rapport dat het vandaag publiceert. De Middellandse Zee bevat een recordniveau microplastics, minuscule plastic deeltjes van minder dan 5 millimeter, die in de hele voedselketen doordringen en dus ook de gezondheid van de mens bedreigen.

In cijfers gaat het om een concentratie van 1,25 miljoen fragmenten per vierkante kilometer, bijna vier keer hoger dan het zogenoemde "plastic eiland" dat ronddobbert in de noordelijke Stille Oceaan. Maar liefst 95 procent van alle afval in de Middellandse Zee en op de stranden ligt, is plastic, zegt het WWF. Het meeste daarvan is afkomstig uit Turkije en Spanje, gevolgd door Italië, Egypte en Frankrijk.

"De impact van plastic vervuiling in de Middellandse Zee wordt over de hele wereld gevoeld. Het veroorzaakt ernstige schade aan natuur en mens. De toenemende vervuiling bedreigte de reputatie van het Middellandse Zeegebied over toerisme en visserij, en ondermijnt de lokale gemeenschappen die van die sectoren afhankelijk zijn voor hun inkomen," zegt John Tanzer van WWF International.

WWF

Wat kunnen we doen?

Een grote oorzaak is de alomtegenwoordigheid van plastic in het dagelijkse leven. Ook wordt amper een derde van het plastic afval gerecycleerd. Het WWF pleit voor een dwingend internationaal akkoord om het lozen van plastic terug te dringen. Ook wil het de strijd opvoeren tegen het "spookvisgerei", zoals netten die in het water worden achtergelaten.

WWF roept individuele landen die aan de Middellandse Zee grenzen ook op om meer te recycleren en beter afval op te halen, plastic zakken voor eenmalig gebruik te verbieden, en het toevoegen van microplastics, bijvoorbeeld in wasmiddelen en cosmetica, tegen 2025 stop te zetten.

De toeristische industrie tot slot "zou moeten vermijden om plastic artikelen voor eenmalig gebruik te gebruiken zoals zakken, flessen, doppen of rietjes".

Meer lezen?

Meest gelezen