Videospeler inladen...

Meer dan 1.100 academici waarschuwen voor "tendens tot ontmenselijking vluchtelingen en mensen zonder papieren"

Meer dan 1.100 academici uit verschillende universiteiten in ons land waarschuwen voor een "tendens tot ontmenselijking van vluchtelingen en mensen zonder papieren". In een open brief klagen ze ook de tweet aan waarmee staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageerde op een oproep tot "meer menselijkheid" door de rectoren. 

Meer dan 1.100 academici uit verschillende universiteiten in ons land waarschuwen in een open brief voor een "tendens tot ontmenselijking van vluchtelingen en mensen zonder papieren". "Dit kan ernstige gevolgen hebben voor onze democratie", zegt professor Orhan Agirdag van de KU Leuven en een van de initiatiefnemers.

"Wij willen benadrukken dat mensen zonder papieren nog altijd mensen zijn en dat iedere vorm van dehumanisering, het gebruik van dehumaniserende labels, eigenlijk een gevaar kan inhouden", zegt professor Orhan Agirdag. "We willen ook nog eens duidelijk maken: let hier toch mee op want je kan een aantal zaken in beweging brengen die op langere termijn wel ernstige gevolgen kunnen hebben."

Iedere vorm van dehumanisering kan een gevaar inhouden

Professor Orhan Agirdag, KU Leuven

In het opiniestuk klagen de academici ook de tweet aan waarmee staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken reageerde op een oproep tot meer menselijkheid door de rectoren.  Daarin stelde Francken dat "als de rectoren politieke spelletjes willen spelen over migratiedossiers, ze de boemerang in hun gezicht zullen terugkrijgen". Volgens de academici is dit intimidatie en een beperking van de vrije meningsuiting.

"Dat is natuurlijk niet netjes dat een lid van de regering dergelijk dreigende taal gebruikt naar aanleiding van een opiniestuk waarin men reageert op een discours waarvan we vinden dat het heel negatief is ten opzichte van vreemdeling, ten opzichte van migratiebeleid", zegt professor emeritus Dirk Voorhoof, verbonden aan het centrum voor mensenrechten van de UGent. 

Ignaas Devisch UGent: "Deel de bekommernis, maar heb vragen bij strategie"

De professor filosofie Ignaas Devisch van de UGent heeft de petitie nog niet heeft ondertekend. "Ik wil het document eerst en vooral eens goed door te nemen tot in detail. Ik aarzel nog om de brief te ondertekenen. Ik stel me de vraag of dit initiatief een goede strategie is om de bekommernissen die er zijn aan te pakken", zegt Devisch in "De wereld vandaag".

"Ik denk dat we inderdaad moeten reageren tegen een dehumaniserend beleid, maar je kan de vraag stellen of we niet met een meer positieve reactie komen. Op die manier blijf je niet in een actie-reactiespelletje zitten, wat duidelijk de strategie van mijnheer Francken is", aldus Devisch.

"Zwijgen over deze problematiek is geen optie, maar we moeten ons de bedenking maken welke de beste manier van spreken is. Die vraag zal ik me blijven stellen in de toekomst, maar we mogen niet in de kaart spelen van de hele politieke logica die hier achter zit. Daar wil ik alert voor blijven." 

Ook de voormalige KU Leuven-rector Rik Torfs heeft de brief niet ondertekend. "Ik vind de brief iets te polemisch", zegt hij. "Maar ik apprecieer elk initiatief van academici om deel te nemen aan het publiek debat."

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen