Videospeler inladen...

België en Nederland geven startschot voor vervanging fregatten en mijnenjagers

België en Nederland hebben twee akkoorden getekend waarmee ze samen zestien marineschepen aankopen voor meer dan 4 miljard euro. Het gaat telkens om zes mijnenbestrijdingsvaartuigen en twee fregatten voor elk land. België investeert voor die acht vaartuigen samen 2,2 miljard euro.

Minister van Defensie Steven Vandeput ondertekende beide memoranda samen met zijn Nederlandse ambtsgenote Ank Bijleveld, in de marge van de vergadering van de 29 ministers van Defensie van de NAVO-landen op het hoofdkwartier van de verdragsorganisatie.

De ondertekening van de memoranda is volgens Vandeput "het echte startschot voor de vervanging van onze schepen, waarbij we de mijnenjagers vervangen door mijnenbestrijdingsvaartuigen en de fregatten door nieuwe". Elk land neemt de leiding in een van de vervangingsprojecten op zich: Nederland voor de nieuwe fregatten en België voor de mijnenbestrijdingsvaartuigen.

"De ondertekening betekent dat we vanaf nu een beroep kunnen doen op de markt", aldus nog Vandeput. De zes mijnenbestrijdingsschepen vervangen de vijf Belgische mijnenjagers en de Godetia. Het eerste Belgische mijnenbestrijdingsvaartuig wordt verwacht in 2023. De ingebruikname van het eerste Belgische fregat is voorzien vanaf 2027.

Tijdens de ondertekening werd benadrukt dat het om mijnenbestrijdingsvaartuigen gaat en niet om mijnenjagers zonder meer. Het is de bedoeling dat ze buiten het mijnenveld opereren en hun opdracht uitvoeren met behulp van drones, zowel in de lucht als op en onder het wateroppervlak.

Goede buren

Beide ministers wezen tijdens de ondertekening op de goede samenwerking tussen Nederland en België en de marinecomponenten van beide landen. "Op de buren moet je kunnen rekenen als je de buurt veilig wilt houden", zei de Nederlandse minister Bijleveld. "En Nederland prijst zich zeer gelukkig met zulke zuiderburen. Onze samenwerking bevalt goed."

Ook Vandeput sprak over een geslaagde samenwerking. "Vandaag zijn we een voorbeeld voor de wereld hoe verschillende defensies kunnen samenwerken", zei hij."We gebruiken hetzelfde materiaal, materiaal dat aan vervanging toe is", aldus nog Vandeput. "We hebben dan beslist om dat samen te doen, voortbouwend op onze ervaring. Wij gooien onze kennis in de schaal voor de mijnenbestrijdingsvaartuigen. Beide landen hebben hun eigen besluitvorming gehad. Vandaag geven we dan het echte startschot voor het project."

"De kwaliteit van deze nieuwe vaartuigen wordt iets heel anders", aldus de Nederlandse minister Bijleveld. "Onze gezamenlijke marines zetten daarin een stap vooruit." De marineschepen zullen worden ingezet zowel in nationaal als internationaal (NAVO en EU) verband.

Meest gelezen