Belgische kmo’s maken weinig gebruik van Europese steun om internationaal te groeien

Belgische kmo's maken weinig gebruik van de Europese steun die hun internationale groei een duwtje in de rug zou kunnen geven. België staat daar maar op de 19e plaats op 33 landen.  Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie waarover de Franstalige zakenkrant L'Echo bericht. De Europese Commissie steunt nu bijna 4.000 kmo's. Maar een veertigtal daarvan zijn Belgische bedrijven.

Negen op de tien Belgische kmo's die wel steun hebben aangevraagd, zijn Vlaamse bedrijven.

België is een exportland, maar we doen dat zonder subsidies”

Danny Van Assche, UNIZO

Maar dat onze Belgische kmo's geen subsidies aanvragen betekent niet dat ze niet internationaal zijn, reageert Danny Van Assche, van ondernemers­organisatie UNIZO.

"We hebben heel internationaal gerichte kmo's, alleen blijken ze niet de Europese subsidies aan te vragen die hen in hun internationale groei zouden kunnen ondersteunen.”

Van Assche wijst erop dat ons land zich daar in het gezelschap bevindt van landen zoals Nederland, Luxemburg en Denemarken. “Die zijn ook heel internationaal gericht, maar hebben ook minder de gewoonte om gebruik te maken van Europese subsidies.”

De grote administratie die bij een Europese aanvraag komt kijken schrikt kmo's af.

Danny Van Assche, UNIZO

Nochtans kunnen bedrijven tussen de 500.000 en 2,5 miljoen euro steun krijgen per project. Aanzienlijke bedragen, geeft de UNIZO-voorman toe. “Maar zo’n Europese subsidie aanvragen betekent heel wat papierwerk, waar een kleine kmo vaak niet de mensen voor heeft en dus beginnen ze er niet aan.”

Toch vindt hij dat de Vlaamse overheid en ook de organisaties die de belangen van de kmo's behartigen, de bedrijven beter de weg zouden moeten wijzen naar de Europese steun.  

Bekijk hier het volledige rapport.

Meest gelezen