Videospeler inladen...

Gewezen Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba in beroep vrijgesproken

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de gewezen Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba in beroep vrijgesproken voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid die door zijn militie werden begaan tussen oktober 2002 en maart 2003. In eerste aanleg had Bemba 18 jaar gekregen.

Het vonnis in beroep is uitgedraaid op een verrassing. De zakenman en voormalig vice-president van Congo was in 2016 veroordeeld voor misdaden tegen de mensheid en drie oorlogsmisdaden. Die werden begaan door Bemba's militie in buurland de Centraal-Afrikaanse Republiek begin jaren 2000. 

De rechters in beroep oordeelden bij meerderheid van 3 tegen 2 dat het vonnis in eerste aanleg over specifieke moorden, verkrachtingen en plunderingen in te algemene termen was opgesteld en niet de aanklachten weerspiegelde waarvoor Bemba was veroordeeld. De rechters hebben het aantal misdaden teruggebracht tot 1 moord, 20 verkrachtingen en vijf gevallen van plundering. Maar Jean-Pierre Bemba is ontheven van strafrechterlijke vervolging. 

Bovendiende meende de beroepskamer van het Internationaal Strafhof dat de rechters in eerste aanleg het verkeerd voor hadden dat de Congolees niet genoeg maatregelen had genomen om de misdaden door zijn militie te verhinderen of te bestraffen. Bemba zou, zodra hij op de hoogte was van de wanpraktijken, wel hebben geprobeerd om zijn militieleden in te tomen .

Zal Bemba de verkiezingen halen?

De kans dat de voormalige vice-president van Congo nog een rol zou spelen in zijn land, was tot op vandaag zeer klein. Maar dit vonnis heeft de kaarten flink dooreen geschud.  Enkele weken geleden zei de voorzitter van de belangrijkste oppositiepartij UDPS, Felix Tshisekedi, dat Bemba's partij mee in een alliantie zou zitten tegen president Kabila, bij de verkiezingen die gepland zijn op 23 december. 

Maar zover is het nog niet. Bemba wordt voorlopig nog niet vrijgelaten omdat hij nog in voorhechtenis zit voor een andere aanklacht. Hij zou getuigen hebben beïnvloed. De hoofdrechter van het Hof van Beroep in deze zaak, Christine Van den Wyngaert, heeft er wel al bij de jury op aangedrongen om snel een beslissing te nemen over de eventuele vrijlating van de Congolese politicus. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen