AP

David Douglas Duncan (102), oorlogsfotograaf en goede vriend van Picasso, overleden

De Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan is overleden. Hij is 102 jaar oud geworden. Hij was een goede vriend van de schilder Pablo Picasso en is vooral bekend van zijn oorlogsfoto's. Duncan was een van de meest invloedrijke fotografen van 20e eeuw. 

David Douglas Duncan woonde sinds de jaren 60 aan de Côte d'Azur in Frankrijk. Het Picassomuseum in Antibes laat weten dat hij gestorven is aan de gevolgen van een longaandoening. 

De Amerikaan was een van de meest invloedrijke fotografen van de 20e eeuw. Hij was een goede vriend van Picasso en maakte veel foto's van hem. Daarnaast trok hij ook naar Azië, Afrika en het Midden-Oosten om er te fotograferen. 

Er verschenen meer dan 25 boeken met zijn werk, waaronder 8 over Picasso. "This is war!" (1951) over Korea is zijn meeste bekende werk met oorlogsfoto's dat hem ook wereldwijde bekendheid opleverde. 

Zijn vriendschap met Picasso begon in 1956. Op advies van zijn collega, oorlogsfotograaf Robert Capa, ging hij onuitgenodigd naar de villa van Picasso. Duncan zou er uiteindelijk maanden blijven en de vriendschap tussen de fotograaf en de schilder zou nog 17 jaar duren, tot aan de dood van Picasso in 1973. 

"Je kunt niet geloven hoe simpel het was om hem te fotograferen", vertelde Duncan in 2012 aan Le Monde. "Ik was daar, het was alsof ik een lid van de familie was en ik maakte foto's." 

"Wil gevoel meegeven van man die onder vuur ligt"

Tijdens WO II was Duncan marine-officier en oorlogsfotograaf. Hij bracht toen verslag uit van de Amerikaanse invasie op de Salomonseilanden en Okinawa. 

Na de oorlog ging hij voor Life werken. Zijn opdrachten brachten hem onder meer naar Griekenland, Turkije, India, Egypte, Marokko en Afghanistan. 

"Mijn doel is altijd zo dichtbij mogelijk te blijven en de foto's te maken door de ogen van de infanterist, de marinier of de piloot", zei hij in 1951. "Ik wil de lezer het visuele perspectief en het gevoel meegeven van de man die onder vuur ligt. Hoe lijdt hij, welke spanning voelt hij en hoe gedraagt hij zich in de aanwezigheid van de mogelijke dood." 

Ook in Vietnam, waar hij voor Life en ABC News werkte, focuste hij op de kwetsbaarheid van soldaten en burgers. Hoewel hij tijdens eerdere oorlogen erg objectief was, was hij daar kritisch voor de rol van de VS in het conflict en hij uitte dat ook in zijn boek "I protest!" (1968). 

Bekijk hieronder enkele foto's van David Douglas Duncan: 

Meest gelezen