Videospeler inladen...

De plofkoffer door de jaren heen: dé oplossing voor overvallen... tot nu

Na een groot aantal overvallen op geldtransporten in de jaren 1990 werd de plofkoffer ingevoerd. Zodra die verplicht werd voor alle geldtransporten, daalde het aantal overvallen drastisch. Het systeem wordt ook gebruikt in bankautomaten. Wie een automaat manipuleert, activeert automatisch een verfbom. Een systeem dat jarenlang goed werkte... tot nu.

Overvallen op geldtransporten zijn vandaag uitzonderlijk, maar midden jaren 1990 was dat anders. Toen bereikte het aantal overvallen op geldtransporten een hoogtepunt, met tientallen overvallen per jaar. Zo waren er in het jaar 1995 maar liefst 56 overvallen op een geldtransport. De transporten werden nochtans begeleid door gewapende veiligheidsmensen, maar de overvallers gingen gewelddadig te werk met onder meer kalasjnikovs, explosieven en stormrammen.

In 1998 bereikte het geweld op transporten een hoogtepunt en vielen er op korte tijd 3 dodelijke slachtoffers. In december 1997 kwam een koerier om na een overval in Woluwe. En amper 2 weken later, in januari 1998, werden 2 koeriers gedood bij een brute overval. Enkele honderden geldkoeriers voerden toen actie aan het kabinet van Binnenlandse Zaken om meer veiligheidsmaatregelen te eisen en er werd zes weken lang gestaakt.

Resultaat: een verbod op nachtelijke geldtransporten en meer politiebegeleiding. Er werd ook beslist om een aantal geldtransporten te beveiligen met systemen die het geld vernielen als het wordt gestolen. Ofwel met een koffer die de biljetten besmeurt met onuitwisbare inkt, ofwel met een plofkoffer, die gaten brandt in de bankbiljetten. Vanaf 2000 werden zulke koffers meer en meer gebruikt en het aantal overvallen daalde, van 17 in 2000 tot 5 in 2004.

Videospeler inladen...

In 2005 was er plots weer een stijging in het aantal overvallen. Er waren er 8 in totaal en dus besliste de regering om tegen 2009 intelligente koffers te verplichten bij élk transport. Die deadline werd uiteindelijk vervroegd: in 2007 werd de plofkoffer ingevoerd op alle geldtransporten. En het systeem wordt niet enkel daar gebruikt, ook geldautomaten zijn er nu mee uitgerust. Wie een bankautomaat wil opblazen, activeert automatisch ook een verfbom, waardoor alle biljetten met inkt besmeurd worden en daardoor onbruikbaar zijn.

Sindsdien gebeuren er nog zelden overvallen op geldtransporten of bankautomaten, en de zeldzame pogingen mislukken. Er is in het verleden wel al geprobeerd om geldautomaten met gas tot ontploffing te brengen,  in 2014, maar ook toen zou het geld onbruikbaar gemaakt zijn door de verf. Maar bij de overvallen van de voorbije maanden zou men nu toch een manier gevonden hebben om het beveiligingssysteem te omzeilen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen