Denderleeuw trekt met aardappel naar de stembus

Een aantal inwoners van Denderleeuw zijn boos op het gemeentebestuur en roepen iedereen op om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen met een aardappel naar het stemhokje te trekken. Ze doen dat omdat ze vinden dat de gemeente te weinig respect heeft voor een overleden vriend. Het gaat om een bekend volksfiguur, ook wel "De vlieg" genoemd, die stamgast was in Café "In de rare vos".

Hoe het begon

Wat in Denderleeuw begon als een mooi eerbetoon aan een overleden klant, is uitgemond in een grote discussie. De uitbaters van café "In de rare vos" besloten om aardappelen te planten in een bloembak voor de deur, als eerbetoon aan hun overleden vaste klant en vriend. Maar de plantjes stonden in een bloembak van de gemeente. En toen de gemeente daar achter kwam, ondernam ze meteen actie. De burgemeester belde naar het café om te vertellen dat de plantjes weggehaald moesten worden, en dat ze zich aan een proces-verbaal mochten verwachten. De groendienst kwam dinsdagochtend ter plaatse om de planten ook echt weg te halen. 
 

'Patatjes' van De Vlieg

De overleden klant van het café stond bekend als "De vlieg", hij was een echt volksmens. Iedereen in Denderleeuw kende hem als de tuinier. Hij praatte honderduit over de vele groenten die hij zelf kweekte.  De avond voor z'n dood, kwam hij naar het café. Hij vertelde er dat alle aardappelen waren geplant en gaf ook enkele aardappelplantjes cadeau aan een andere klant van het café. Toen die de volgende dag het slechte nieuws hoorde, kon hij geen beter eerbetoon bedenken dan ze voor hun stamcafé te planten. "We willen zijn patatjes zien groeien", vertelt Heidi, "en zo met hun groei mee altijd eens aan "De vlieg" denken."

Plantjes gered

De verontwaardiging was groot toen de plantjes werden weggehaald door de gemeente, zowel bij de uitbaatsters als bij de klanten. "Toen ik het nieuws las op Facebook, dacht ik dat het een uitgestelde aprilgrap was", klinkt het in het café.

Ondertussen heeft het bestuur wel wat water bij de wijn gedaan, het proces-verbaal komt er niet. Dat heeft waarnemend burgemeester Jan De Nul bevestigd. Een overtreding blijft natuurlijk wel een overtreding, zegt hij.

Uitbaatster Heidi is blij dat ze geen proces-verbaal krijgen, maar vindt dat eigenlijk ook maar terecht. "Ik begrijp niet dat ik hiervoor bestraft zou moeten worden, of "diefstal" achter mijn naam moet krijgen. We hadden echt enkel goede bedoelingen, en de bloembakken worden toch niet goed onderhouden door de gemeente." Ondertussen zijn de aardappelplantjes dus weggehaald, maar gelukkig was Heidi al wakker toen de groendienst arriveerde. Ze is naar buiten gelopen en heeft de plantjes kunnen redden, om ze ergens anders te planten. 

"We laten het hier niet bij!"

De aardappelen voor het café zijn dus verdwenen, maar de vrienden van "de vlieg" laten zich niet zomaar doen. Ondertussen is er op sociale media sprake van een nieuw initiatief. Verschillende inwoners willen in oktober als eerbetoon aan hun vriend een aardappel meenemen in het stemhokje. "Er zijn al veel mensen die gaan meedoen, en ook wij zullen onze aardappel zeker meenemen op 14 oktober", klinkt het bij de uitbaatsters. 

Meest gelezen