imago/Hannelore Förster

"Deutsche Bank praat over fusie met Commerzbank"

Deutsche Bank-topman Paul Achleitner heeft met de grote aandeelhouders van concurrent Commerzbank gesproken over een fusie van de twee grootste banken van Duitsland. Dat melden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.

Naar verluidt heeft Achleitner behalve met aandeelhouders van Commerzbank ook gepraat met belangrijke overheidsfunctionarissen over een mogelijke combinatie. Er vinden volgens de bronnen momenteel geen formele gesprekken plaats tussen de twee grote banken. In de zomer van 2016 zouden de twee banken ook al eens over een samengaan hebben gepraat, maar toen werd besloten op de eigen activiteiten te focussen.

Deutsche Bank verkeert al langere tijd in zwaar weer door onder meer de vele wisselingen aan de top van het financiële concern en de flink gedaalde beurskoers. De beurswaarde van Deutsche Bank bedraagt circa 19,9 miljard euro en die van Commerzbank ongeveer 11,9 miljard euro.

De speculaties over een fusie van de twee Duitse banken doen al langer de ronde, sinds de Amerikaanse investeerder Cerberus Capital Management in het afgelopen jaar in beide bedrijven een flink belang heeft genomen. De Duitse overheid zal ook een belangrijke rol spelen bij een eventuele deal, omdat Berlijn de grootste aandeelhouder is van Commerzbank met een belang van meer dan 15 procent.

Een fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank kan veel voordelen opleveren, omdat bijvoorbeeld veel bankfilialen op de Duitse thuismarkt gesloten kunnen worden. Daar staat tegenover dat banenverlies waarschijnlijk tot veel weerstand zal leiden bij de vakbonden, die veel invloed hebben binnen beide ondernemingen.

Meest gelezen