Videospeler inladen...

Ecolo-Groen wil burgemeesters­sjerp in Brussel: "De laatste jaren waren een ramp"

Kamerlid Benoit Hellings zal de lijst van Ecolo-Groen trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Brussel. De ambitie is duidelijk: de groenen willen de burgemeesters­sjerp. "We willen komaf maken met oude politieke cultuur", klinkt het. De eerste Vlaamse kandidaat op de lijst is Bart Dhondt op de derde plaats.

PS-burgemeester Philippe Close heeft concurrentie op 14 oktober: zowel MR-Open VLD als Ecolo-Groen azen op de burgemeesterssjerp van de hoofdstad.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was PS-SP.A het grote stemmenkanon met ruim 29 procent van de stemmen. Maar schandalen zoals bij daklozenorganisatie Samusocial zouden daar stevig afbreuk aan kunnen doen. Volgens een peiling van de Franstalige krant La Capitale tuimelt PS naar 14 procent.

Daar profiteren MR en Ecolo van, beide partijen zullen dus alles op alles zetten om de volgende burgemeester te kunnen leveren. MR heeft die ambitie in april bekendgemaakt, ook Ecolo toont zich nu ambitieus.

Lijsttrekker is Benoit Hellings: 39 jaar en inwoner van het centrum van de stad. De eerste Vlaming op de lijst is Bart Dhondt op de derde plaats, hij zit nu ook al in de gemeenteraad voor Groen. "Het imago van onze stad is een ramp geworden", aldus Hellings. Hij wijst naar de politieke schandelen rond PS. "We moeten veranderen."

Statiegeld, minder auto's en wijkraden

Ecolo-Groen heeft zonet het programma voor de gemeenteraads­verkiezingen gelanceerd. Er moet een mobiliteitsplan komen met Gent als voorbeeld, waar op termijn meer dan de helft van de verplaatsingen te voet of met de fiets gebeuren. Au revoir Koning Auto dus. "We draaien de logica om: we laten enkel auto's toe in straten waar fietsers en voetgangers zich veilig kunnen verplaatsen", klinkt het.

Opmerkelijk: "Statiegeld voeren we in om het afval te verminderen", staat er in het programma. Op gewestniveau loopt die discussie al langer, op gemeentelijk niveau is dat nieuw.

Tot slot wil Ecolo-Groen komaf maken met de "oude politieke cultuur". Ecolo-Groen wil dat doen door in elke wijk een "wijkraad" te installeren, de raadsleden worden gekozen via loting. Zij mogen beslissen welke projecten gerealiseerd worden in hun wijk.

Meest gelezen