Franse minister van Defensie: "Als België kiest voor F-35, zou dat verschrikkelijk zijn"

"Als België kiest voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig om de F-16 te vervangen, dan is dat een verschrikkelijke keuze." Dat zegt de Franse minister van Defensie Florence Parly in een exclusief interview met VRT NWS. Ook Frankrijk wil gevechtsvliegtuigen verkopen aan België. "Het Franse toestel is het enige echte Europese voor de toekomst", aldus Parly. 

Parly: "België, kies voor Europa, niet voor Trump"

"België heeft mee de Europese Unie opgericht", aldus Florence Parly, "nu kiezen voor een Amerikaans toestel zou verschrikkelijk zijn. Net nu de VS een handelsoorlog begonnen is." Ook dat andere Brits-Duits-Spaanse toestel is geen optie voor ons land, aldus Parly. "Het gaat om een Brits voorstel, en de Britten zijn net uit Europa aan het stappen." Voor de Franse minister van Defensie is alleen het Franse aanbod met Rafale-toestellen een serieuze optie voor ons land. 

Infraroodbeeld F35

Frans voorstel buiten procedure

Dat Frankrijk niet meedoet aan de procedure die de regering instelde, maakt niet uit volgens Parly. "Juridisch is er geen enkel probleem. Wij kunnen België veel meer bieden dan de andere". De Franse minister van Defensie zegt wel de Belgische soevereiniteit volledig te zullen respecteren. "Mocht België ingaan op het Franse bod", aldus Parly, "dan zal het volledige aankoopbedrag terugvloeien naar de Belgische economie." Bovendien zit België dan mee in de cockpit voor het ontwikkelen van een nieuwe Europees gevechtstoestel van de zesde generatie. Ten slotte zou België ook gebruik kunnen maken van het Franse vliegdekschip bij gezamenlijke buitenlandse operaties. 

Bekijk hieronder de reportage van Jens Franssen over de Rafale.  

Videospeler inladen...

Meest gelezen