Video player inladen...

Verbod op alcoholreclame en gratis water op restaurant: dit adviseert de Hoge Gezondheidsraad tegen alcoholmisbruik

Een totaalverbod op reclame voor alcohol en gratis water op restaurant. Dat zijn enkele van de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad aan de regering om alcoholmisbruik tegen te gaan. In de media waren er onlangs tegenstrijdige berichten over de impact van alcohol op de gezondheid. Daarom heeft de raad ook zijn aanbevelingen aan de bevolking omtrent alcoholgebruik nog eens op een rij gezet.

Alcoholgebruik heeft altijd een impact op de gezondheid, waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad. Het risico op schadelijke effecten neemt toe met de verbruikte hoeveelheid. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verslaving, en ziektes als kanker en leveraandoeningen. 

Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad aan het gebruik te beperken tot 10 eenheden alcohol per week. Voor wijn komt dat neer op 10 glazen van 10 centiliter, voor pils op 10 glazen van 25 centiliter. Dat is ook de richtlijn van het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (lees dit artikel). Het is daarbij belangrijk dat het verbruik wordt verspreid over de week, en dat er alcoholvrije dagen worden ingelast.   

Voor een jong publiek dat aan binge drinking doet (snel glazen na elkaar drinkt), raadt de Hoge Gezondheidsraad ten stelligste af meer dan 4 (voor meisjes) of 6 (voor jongens) glazen alcohol in minder dan 2 uur te drinken. Vrouwen die zwanger zijn (of willen worden) of die borstvoeding geven, drinken het best helemaal geen alcohol. Dat geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar.  

Maatregelen tegen alcoholmisbruik

Om alcoholmisbruik tegen te gaan of te voorkomen dat mensen tot overmatig alcoholgebruik worden aangezet, vraagt de Hoge Gezondheidsraad aan de overheid, alcoholproducenten en horecazaken om een aantal maatregelen te nemen.  

  • Zo zouden horecazaken bij maaltijden gratis water moeten aanbieden.
  • De overheid moet reclame voor alcohol volledig verbieden. Ook mogen alcoholproducenten geen sportwedstrijden, festivals en andere evenementen meer sponsoren.  Een dergelijke maatregel zou een grote impact hebben op de sportwereld, denk maar aan de Jupiler Pro League in het voetbal bijvoorbeeld.
  • De overheid moet ook een gediversifieerd prijsbeleid voeren, waarbij ze bijvoorbeeld taksen en accijnzen voor bepaalde alcoholhoudende dranken zou kunnen verhogen en die voor gezondere dranken verlagen. 
  • Etiketten van alcoholhoudende dranken moeten worden aangepast. Ze moeten voortaan vermelden hoeveel standaardeenheden een verpakking bevat en ook duidelijker verwijzen naar gezondheidsrisico's.
  • Het aanbod aan alcoholhoudende dranken moet worden beperkt.

Horeca Vlaanderen wijst adviezen af

Horeca Vlaanderen heeft problemen met de maatregelen die de Hoge Gezondheidsraad vraagt. "Een verbod op reclame van alcoholproducenten heeft een grote economische impact", zegt woordvoerder Mathias De Caluwe. "Horeca-ondernemers gaan bijkomende investeringen moeten doen in terrassen en luifels die anders gefinancierd worden door de producenten."   

Ook met het advies om gratis water aan te bieden, heeft Horeca Vlaanderen het moeilijk. De Caluwe:  "Het is niet aan de overheid om het businessplan van horeca-ondernemers te bepalen. Er zijn zaken die vandaag al gratis water aanbieden. Andere doen dat niet. Wij geloven dat de overheid ons de vrijheid moet geven. We mogen niet de perceptie creëren dat kraantjeswater gratis is."

Video player inladen...

Meest gelezen