© VRT Jokko

Jeroen Meus na de dood van zijn grote inspiratiebron Anthony Bourdain: "Ik vrees dat ik er nu alleen voor sta"

De befaamde Amerikaanse televisiekok en auteur Anthony Bourdain is op 61-jarige leeftijd overleden. “De Iggy Pop van de koks is dood”, zegt bewonderaar Jeroen Meus.

Meus noemt Bourdain in “De wereld vandaag” op Radio 1 zijn grote inspiratiebron. “Hij heeft van televisiekok een volwaardig beroep gemaakt. Hij bedacht zijn eigen formats en had de touwtjes zelf in handen. Hij was de eerste om zijn eigen teksten te schrijven. Vooral zijn programma “No reservations” vond ik fantastisch. Zo wilde ik het ook doen. Niet in een witte koksvest gaan staan, geen commercieel poppetje zijn.

Hij heeft mij geleerd je geen “puppet on a string” moet zijn als je een televisiekok wil zijn. Ik maak mijn programma’s met een fantastische ploeg. Maar niemand moet mij nog zeggen: jij moet daar gaan staan of jij moet deze tekst van buiten leren. Ik maak televisie mee en denk er mee over na.”

“De Iggy Pop van de koks”

Niet alleen het werk van Bourdain inspireerde Jeroen Meus, ook zijn persoonlijkheid. “Hij was slim en belezen. Geen vakidioot, maar een man van de wereld. Hij durfde de dingen bij naam te noemen en was tegelijk heel geloofwaardig. Hij was de Iggy Pop van de koks. Natuurlijk is er het cliché van de keuken is rock & roll. Een cliché waar ik bijna moet van overgeven, want in werkelijkheid is het vooral hard werk. Maar als er één kok is die toch rock & roll is, dan was het Anthony Bourdain.”

Meus volgde de New Yorkse kok al jaren op de voet. “Ik heb hem altijd heel hard gevolgd. Zijn boek “Kitchen confidential” is ongelofelijk. Toen het uitkwam was ik ondersteboven. Ik heb zelfs restaurants die hij bezocht, gaan researchen, in het Midden-Oosten of Hong Kong. Zijn boeken zijn heel sappig geschreven. In zijn befaamde Franse brasserie “Les Halles” in New York ben ik gaan eten. Uiensoep met kaas en gegratineerd in de oven! Fantastisch goed eten. Van zijn gelijknamig kookboek “Les Halles” heb ik zelfs een paar exemplaren liggen. En wat hij me nog geleerd heeft. Eet op maandag best geen vis in restaurants want die is het minst vers.” 

“Een zeer complexe persoonlijkheid”

Anthony Bourdain stapte uit het leven in een Franse hotelkamer. Hij had een woelig persoonlijk leven achter de rug. Jeroen Meus: “Bourdain was een man zonder compromissen en grof gebekt. Openlijk sprak hij over zijn  zwaar misbruik van drank en drugs achter de schermen. Ik vrees dat hij heel ongelukkig was, en vaak was hij nors. Ook zijn liefdesleven zat niet goed.  Bourdain was een zeer complexe persoonlijkheid.”

De keuken van Bourdain was rijk en eerder traditioneel. Oprah Winfrey pakte hem ooit aan voor zijn veelvuldig gebruik van boter. Iets wat Jeroen Meus ook wel eens werd aangewreven. “Ik denk dat hij de avocadohype van vandaag niet bepaald zou smaken”, stelt Meus met een lichte grijns. “Ik vrees dat ik er nu met mijn soort keuken alleen voor sta.”

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het gratis nummer 1813. U kan ook chatten via zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen