Videospeler inladen...

Lavastroom op Hawaï is het eiland aan het vergroten

᠎Lava van de vulkaan Kilauea heeft aan Kapoho Bay zowat één kilometer Hawaïaanse grond bijgemaakt. Nieuw land dat aan de oceaanzijde ontstaat, is automatisch eigendom van de staat Hawaï. In totaal zijn bij deze uitbarsting al ruim 2.023 hectare onder de lava bedolven geraakt. 

Het geologisch instituut op Hawaï waarschuwt dat de lavastroom onvoorspelbaar blijft. De stroom neemt niet af in hevigheid, en er kunnen ook nog steeds nieuwe scheuren in de grond ontstaan waaruit lava vrijkomt. Deze week liep de lava in amper twee dagen tijd naar laaggelegen woongebieden aan de oostkant van het eiland en vernielde daar honderden huizen.

De lava is niet alleen invasief, de laag is ook erg dik. Afhankelijk van de plaats en het soort ondergrond ligt de lava 3 tot 6 meter dik.

Het grootste zoetwatermeer op Hawaï, in de Kapoho krater, is nu ook verdampt.

Meest gelezen