Lege trein ontspoord in Henegouwen, treinverkeer onderbroken

In het station van Neufvilles bij Zinnik in Henegouwen is deze voormiddag een trein ontspoord. In de trein bevond zich enkel de bestuurder. De materiële schade is groot. Het treinverkeer is tijdelijk onderbroken tussen Zinnik en Jurbeke. De hinder kan enkele dagen duren. De oorzaak van het ongeval is nog niet duidelijk.

De lege trein is gekanteld ter hoogte van het station van Neufvilles bij Zinnik. In de trein bevond zich enkel de bestuurder. Het treinverkeer is onderbroken tussen Zinnik en Jurbeke. De materiële schade is groot. Er zijn pendelbussen ingelegd tussen de stations van Zinnik en Jurbeke, meldt de NMBS. Tussen Zinnik en 's-Gravenbrakel en tussen Jurbeke en Bergen worden vervangtreinen ingezet. De bestuurder van de trein is door de hulpdiensten voor een controle naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens infrastructuurbeheerder Infrabel ontspoorde de trein "op een zijspoor van het station". De trein reed op lijn 96 tussen 's Gravenbrakel en Bergen, waar hij deze namiddag opnieuw zou vertrekken. "Lege treinen nemen soms aan lage snelheid een zijspoor om te zorgen dat die sporen gebruikt worden, en om te vermijden dat ze roesten", zegt Infrabel.

Oorzaak nog onduidelijk

"Het ongeluk is gebeurd toen de trein het zijspoor opreed. De oorzaak is nog onbekend, en wordt onderzocht". Een van de twee treinstellen, die elk uit drie wagons bestaan, is omgekanteld en in een lagergelegen veld beland. "De palen van de bovenleiding zijn geraakt, waardoor de bovenleiding naar beneden is gekomen", aldus Infrabel. De hinder zou verschillende dagen kunnen aanhouden.

Het ongeval heeft vooral een impact op de treinen tussen Bergen en Brussels Airport-Zaventem en tussen Quiévrain en Luik-Guillemins. Infrabel gaat na of die treinen omgeleid kunnen worden via Ecaussinnes.

Meest gelezen