Videospeler inladen...

Macron op confrontatiekoers met Trump: "Het maakt de Amerikaanse president niet uit of hij geïsoleerd staat"

Het ziet ernaar uit dat het Donald Trump tegen de rest wordt tijdens de G7-top van economische grootmachten, die vandaag van start gaat. De Franse president Emmanuel Macron haalde alleszins al hard uit naar zijn Amerikaanse collega. "Trump is de samenhang van het westerse bondgenootschap serieus aan het testen", zegt correspondent Björn Soenens. 

De G7-top begint vandaag in Canada. Ze dreigt in geruzie te ontaarden. Op veel inhoudelijke vlakken staan de Verenigde Staten onder Trump diametraal tegenover Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Japan. Sommigen spreken zelfs van de G6 + 1- of de G7 - 1-top. En dus is het erg onduidelijk of er een gezamenlijke verklaring komt. 

Verklaring

Maar de andere landen zullen het niet laten om samen - zonder de VS, dan - een verklaring te ondertekenen, schrijft de Franse president Macron in een - opvallend: Engelstalige - tweet. "Het maakt de Amerikaanse president niet uit of hij geïsoleerd staat. Ons maakt het evenmin wat uit om een verklaring van zes landen te ondertekenen als dat nodig zou zijn."

"Deze zes landen (allemaal behalve de VS, dus, nvdr.) vertegenwoordigen waarden, ze staan voor een economische markt die het gewicht van de geschiedenis achter zich heeft en die op dit moment een echte internationale kracht is", zegt Macron nog. De president wil "hegemonie met alle macht bestrijden". "Het is de wet van de sterkste. Het is het einde van gerechtigheid."

Het maakt de Amerikaanse president niet uit of hij geïsoleerd staat

Franse president Emmanuel Macron

Trump reageerde onderkoeld op de kritiek van Macron, maar ook van de Canadese eerste minister Justin Trudeau. Eerder gisteren hadden ze het samen nog "belachelijk" genoemd dat Trump de nationale veiligheid inroept om zijn hogere douanetarieven te verantwoorden.

"Zeg aan eerste minister Trudeau en president Macron dat ze de VS hoge heffingen laten betalen en niet-monetaire barrières opwerpen. Het handelstekort van de EU met de VS bedraagt 151 miljard dollar en Canada houdt onze landbouwers buiten, en anderen. Ik kijk ernaar uit hen morgen te ontmoeten", schreef Trump op Twitter.

Krachtmeting

De top wordt alleszins een krachtmeting tussen Trump en de rest, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "De sfeer is beneden alle peil en eigenlijk heeft Trump niet zoveel zin in de top. Hij wil niet worden afgeleid van die andere top, met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un."

Trump is de samenhang van het westerse bondgenootschap serieus aan het testen

"Trump lijkt inderdaad steeds meer geïsoleerd te staan, maar hij heeft zijn achterban mee en vindt dat hij het gelijk aan zijn kant heeft", zegt Soenens. "De president wil dat de wereld rechtvaardiger moet worden tegenover de VS. Sinds zijn aantreden heeft Trump eigenlijk niets anders gedaan dan de sloopkogel gespeeld in de bestaande orde. De westerse eenheid is voorbij, de wereldorde die al zeventig jaar bestaat, staat op losse schroeven. Trump is de samenhang van het westerse bondgenootschap serieus aan het testen."

(Her)beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen