Videospeler inladen...

Meer schaduw om kinderen te beschermen tegen de zon: "Effectiever dan zonnecrème"

Gemeentes moeten zorgen voor voldoende schaduw voor kinderen op openbare plaatsen. Dat zegt de Stichting tegen Kanker in haar suggesties voor politici voor de komende verkiezingen. Er moet genoeg schaduw zijn in bijvoorbeeld parken en speelpleinen, maar ook op speelplaatsen en op evenementen. Huidkanker is de meest voorkomende kanker in België, maar ook een van de meest vermijdbare, en schaduw biedt een goede bescherming.

De Stichting tegen Kanker heeft haar zes prioriteiten voor beleidsmakers opgesteld in de strijd tegen kanker, niet onbelangrijk in de aankomende verkiezingstijden. Een opvallend voorstel is gericht aan de lokale politici: zorg voor genoeg schaduwrijke plekken op openbare plaatsen voor kinderen.

Huidkanker is volgens de Stichting de meest voorkomende kanker in ons land, minstens 1 op de 5 Belgen krijgt in zijn of haar leven de diagnose. Het is tegelijk ook een van de meest vermijdbare kankers en schaduw biedt een hele goede bescherming, beter zelfs dan kledij of zonnecrème, zegt Brigitte Boonen, UV-experte van de Stichting tegen Kanker, aan VRT NWS.

Het beperken van blootstelling aan schadelijke UV-stralen van de zon door schaduw is veel effectiever dan kledij of zonnecrème

Brigitte Boonen

"Studies hebben aangetoond dat het beperken van de tijd waarin we ons blootstellen aan de zon veel effectiever is dan kledij en zonnecrème. Mensen smeren te dun of te weinig frequent zonnecrème of vergeten het, dat gebeurt niet efficiënt. Mensen denken wel dat ze voldoende bschermd zijn en blijven dan ook langer in de zon. Maar onbeschermd te veel tijd in de zon doorbrengen richt schade aan aan je DNA."

Ga meer in de schaduw zitten, is dus het advies van de Stichting. Maar dan moeten die structuren er wel zijn. In andere landen is daar meer aandacht voor, zegt Boonen. "We zouden graag zien dat ook hier steden en gemeenten daarover nadenken bij het inrichten van openbare plaatsen, vooral waar veel kinderen komen omdat zij extra kwetsbaar zijn. Parken, speeltuinen,  sportvelden, picknickplaatsen, speelplaatsen op school en de kinderopvang, op evenementen..."

"Als er meer mogelijkheden zijn om de schaduw op te zoeken, zullen mensen daar ook meer voor kiezen. Wat wij als experts vaststellen, is dat mensen veel makkelijker gaan kiezen voor een plaatsje in de schaduw dan in de volle zon. Bankjes in de volle zon, die blijven leeg."

Gemeenschapsonderwijs: "Middelen ontbreken"

"We proberen hier in de mate van het mogelijke rekening mee te houden bij de inrichting van onze scholen, maar we botsen daarbij soms wel op de realiteit", zegt Nathalie Jennes van GO!, de koepel van het gemeenschapsonderwijs. "De middelen die we van de Vlaamse overheid krijgen, volstaan niet om de basiskwaliteit te garanderen."

Bovendien moeten de scholen ook rekening houden met allerlei bepalingen en administratieve aanbevelingen uit het zogenoemde normenbesluit. "Die zegt bijvoorbeeld hoeveel maximaal overdekte speelplaatsoppervlakte er mag zijn per aantal leerlingen. Als we iets willen veranderen, moeten we aan de Vlaamse overheid vragen om dat aan te passen."

Enkele cijfers over huidkanker

  • De totale prevalentie van huidkanker in 2014 werd geschat op meer dan 137.000 en zal in 2034 oplopen tot meer dan 402.000. In 2015 werden er 37.621 huidkankers gediagnosticeerd in België.
  • De laatste 25 jaar namen de maligne (kwaadaardige) melanomen sneller toe dan enige andere kanker. Maligne melanoom is de meest voorkomende kanker bij jongeren tussen 15 en 29 jaar.
  • 1 op de 5 mensen krijgt huidkanker tijdens hun leven. Melanoom is de 4e meest frequente kanker bij vrouwen en de 7e bij mannen. In de leeftijdsgroep van 15-39 jaar hebben vrouwen een dubbel zo hoog risico dan mannen.
  • Melanoom wordt vastgesteld op steeds jongere leeftijd.

Wat zijn de prioriteiten van de Stichting tegen Kanker?

  • Meer subsidies voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker aan universiteiten, onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen
  • Meer vooruitgang in de erkenning van referentiecentra voor kankerbehandeling, op basis van objectieve, gevalideerde criteria
  • Het vooropstellen van onco-revalidatie als een van de erkenningscriterie voor referentiecentra
  • Het vooropstellen van onco-esthetische verzorging als een van de erkenningscriteria voor referentiecentra
  • De strijd tegen tabak nog opvoeren, onder meer door de accijnzen op rookwaren te verhogen
  • Een topprioriteit maken van bescherming tegen langdurige blootstelling aan natuurlijke en kunstmatige UV-stralen

Meer lezen?

Meest gelezen