BELGA/VIDAL

Vis in supermarkten is afgelopen 10 jaar veel duurzamer geworden, Colruyt is koploper

De vis in onze supermarkten is de voorbije tien jaar veel duurzamer geworden. Dat meldt "De inspecteur" op Radio 2, op basis van cijfers van MSC, een organisatie die duurzame visvangst wil bevorderen. De Colruyt-groep is koploper, met 82 verschillende producten die het label van de organisatie mogen dragen. Lidl kwam als tweede uit de bus, gevolgd door Carrefour. 

Het is de eerste keer dat MSC in ons land een rangschikking van supermarkten maakt. Uit het onderzoek blijkt dat de Colruyt-groep het grootste aanbod aan huismerken met het MSC-label heeft. De supermarktketen bood vorig jaar 82 verschillende producten aan met het blauwe label van de Marine Stewardship Council. Lidl kwam met 75 producten als tweede uit de bus, gevolgd door Carrefour met 67.

Steeds meer

In relatieve cijfers was Albert Heijn de beste van de klas: 78 procent van zijn aanbod wildgevangen vis was MSC-gecertificeerd. Lidl volgde op plaats twee met 64 procent, Aldi op plaats drie met 63 procent.

Hoe dan ook vind je de afgelopen tien jaar steeds meer vis met het label in alle supermarkten. In 2007 was er nog geen enkel product met het bewuste label, nu zijn dat er ruim 900. Het merendeel is te vinden in de supermarkt, slechts een klein deeltje komt uit de horeca en de detailhandel. 

Duurzaam gevangen?

Het MSC-label garandeert dat de vis duurzaam gevangen is. De vis die dat label heeft, is niet overbevist en is gevangen op een duurzame manier. Dat wil zeggen dat de visvangst weinig negatieve effecten heeft op het leven in zee en dat de visserij goed wordt beheerd. MSC werkt daarvoor samen met wetenschappers, rederijen, vis- schaal- en schelpdierproducenten en andere partners in de visketen.

In 2017 was 13,5 procent van de wereldwijde wilde visvangst gecertificeerd volgens de MSC-standaard, dat is een verdubbeling tegenover 2010. Het label staat op alle verpakkingen: op die van verse vis, vis in conserven of diepvriesvis. 

Groene label

Op verpakkingen van vis vind je soms ook het groene ASC-label. Ook dat heeft met duurzaamheid te maken. Maar de A staat voor "aquacultuur", dus dat gaat over gekweekte vis. De M in MSC staat voor "marine" en dat gaat over wilde vis. 

Meest gelezen