Videospeler inladen...

Reynders over VN-zitje: "De tafel waar de belangrijkste beslissingen kunnen worden genomen"

België heeft het felbegeerde zitje in de VN-Veiligheidsraad beet, waarvoor vooral premier Charles Michel en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de voorbije jaren intens hebben gelobbyd. Minister Reynders woonde in New York de stemming bij en reageert verheugd. "Nu zullen we meer kunnen doen. Geen mirakels, maar méér."

Minister Reynders wilde vanmiddag zelf aanwezig zijn bij de stemming in New York, en is uiteraard verheugd dat België met een zeer ruim mandaat, 95 procent van de stemmen, is verkozen.

Een zitje in de Veiligheidsraad geeft een land een sterkere positie, zegt hij. "Het is de tafel waar de belangrijkste beslissingen kunnen worden genomen. Men vraagt me vaak: Wat kunt u doen aan moeilijke kwesties in de wereld? Nu zullen we méér kunnen doen. Geen mirakels, maar méér." 

België zal dankzij zijn plaats in de Veiligheidsraad veel meer contacten kunnen opbouwen. "Dankzij de aanwezigheid van onze beide landen in de Veiligheidsraad heb ik nu al contact gehad met mijn collega uit Zuid-Afrika. We zullen samen kunnen werken rond bijvoorbeeld Congo en Burundi." 

"Aandacht voor kinderen, ook van buitenlandse strijders, in oorlogsgebied"

"We zullen proberen om een meerwaarde te geven aan de Veiligheidsraad", zegt de minister. "Met nieuwe ideeën misschien, maar ook met een poging om naar oplossingen te gaan in verschillende dossiers. Er liggen veel moeilijke dossiers op de tafel van de VN."

Eén van die dossiers is de aanwezigheid van kinderen in oorlogen en gewapende conflicten. Reynders verwijst daarbij ook naar de kinderen van buitenlandse strijders, ook vanuit België, in Syrië en Irak. "Voor ons zal het zeer belangrijk zijn om een rol te spelen in zo'n context van een moeilijk dossier."

"Teken van vertrouwen in onze traditie van multilaterale diplomatie"

Ook andere ministers en politici, premier Michel op kop, hebben op Twitter verheugd gereageerd op de zetel voor België in de VN-Veiligheidsraad. 

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) belooft dat ons land veel aandacht zal besteden aan de naleving van het internationaal humanitair recht, mensenrechten en genderkwesties. "Het lot van burgers die lijden onder conflicten, vrouwen en kinderen in de eerste plaats, moet de eerste zorg zijn voor de VN-Veiligheidsraad", zegt hij.

"We zijn blij met de grote steun voor onze kandidatuur tijdens de stemming van vandaag, waarbij België een breed mandaat kreeg van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het is een teken van vertrouwen in onze traditie van multilaterale diplomatie in het nastreven van consensus en vrede."

VIDEO: Onze VS-correspondent Björn Soenens sprak in New York met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders

Videospeler inladen...

Meest gelezen