The Canadian Press/PA Images

Ook Canada tegen terugkeer van Rusland in G7

Canada is tegen het voorstel van Amerikaans president Donald Trump om Rusland weer toe te laten tot de G7. Het Noord-Amerikaanse land eist dat de Russen van standpunt veranderen met betrekking tot de situatie in Oekraïne en de Krim. Canada sluit zich daarmee aan bij de Europese landen van de G7.

"Rusland heeft duidelijk gemaakt dat het geen interesse heeft om zich volgens de regels van de westerse democratie te gedragen. Er is geen enkele reden om Rusland, met zijn huidige gedrag, terug te brengen in de G7", zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland vrijdag. Ze verweet Rusland ook "aanhoudende aanvallen op onze democratieën".

Net voor de start van de G7-top vrijdag in het Canadese La Malbaie, hadden ook al Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië laten weten dat de lidstaten van de Europese Unie unaniem tegen een terugkeer van Moskou zijn. Duits bondskanselier Angela Merkel gaf te kennen dat ze enkel van mening zouden veranderen bij "aanzienlijke vooruitgang" met betrekking tot Oekraïne. Nochtans had de nieuwe Italiaanse premier Giuseppe Conte zich, via een bericht op Twitter, eerder op de dag nog bij het voorstel van Trump aangesloten.

Een woordvoerder van premier Shinzo Abe van Japan, het zevende lid van het intergouvernementeel forum, wenste geen commentaar te geven op het voorstel van Trump.

Rusland maakte deel uit van de G8 maar werd in 2014 uit de groep gezet naar aanleiding van zijn annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim. President Vladimir Poetin zei tijdens een televisie-interview, dat zaterdag wordt uitgezonden maar waarvan nu al fragmenten werden gepubliceerd, dat een dialoog met Trump "constructief zou kunnen zijn". Het Amerikaanse staatshoofd is "een bedacht persoon die kan luisteren en antwoorden op argumenten van zijn gesprekspartner", luidt het.

Meest gelezen