Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oostenrijk zet 60 imams het land uit

De Oostenrijkse conservatieve bondskanselier Sebastian Kurz kondigde vrijdag aan dat zijn land 60 door buitenlandse fondsen gefinancierde imams zal uitwijzen en zeven moskeeën zal sluiten. Daarmee wil hij de "politieke islam" bestrijden.

De beslissing, zo legde Kurz uit, houdt verband met een controversieel toneelstuk dat kinderen opvoerden in een van de belangrijkste moskeeën van de Turkse gemeenschap Wenen. Gekleed als soldaten speelden ze een belangrijke slag na uit de Ottomaanse geschiedenis.

"Parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering hebben geen plaats in ons land", zei het hoofd van de Oostenrijkse regering tijdens een persconferentie.

 De foto's van de reconstructie van de Slag om Gallipoli werden eerder deze maand gepubliceerd door het linkse weekblad Falter. Ze veroorzaakten onrust bij alle politieke partijen.

Op de afbeeldingen stonden jonge jongens in camouflagekledij, die in rijen opgesteld stonden. Ze brachten een militaire groet en zwaaiden met Turkse vlaggen.

De moskee wordt beheerd door de Turkse Islamitische Unie van Oostenrijk, die rechtstreeks verbonden is met het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken 

Oostenrijkse regering speelt het hard

Het stond in het regeerakkoord dat de conservatief ÖVP en de uiterst-rechtse FPÖ sloten: "Oostenrijk zal moskeeën en imams strenger gaan controlen". Volgens de Oostenrijkse premier Kurz is dit een eerste resultaat daarvan.

Eerder had Oostenrijk de buitenlandse financiering van moskeeën al verboden. 

Turkije noemt de Oostenrijkers "islamofoob" en "racistisch".

Meest gelezen