AFP or licensors

Opnieuw doden bij Palestijns protest in Gaza

In Gaza hebben opnieuw duizenden Palestijnen geprotesteerd bij het grenshek met Israël. Zeker drie betogers, onder wie een jongen van 15, zijn omgekomen bij beschietingen door het Israëlische leger, zeggen Palestijnse medische diensten. Er zijn ook meer dan 100 gewonden, onder wie een fotograaf van het Franse persagentschap AFP.

Sinds eind maart demonstreren Palestijnen bij de grens van de Gazastrook. Met de zogenoemde "Mars van de terugkeer" eisen ze dat ze mogen terugkeren naar de gebieden die ze sinds de oprichting van Israël in 1948 moesten verlaten.

Op vijf verschillende plaatsen langs het grenshek waren vandaag 10.000 Palestijnse demonstranten samengekomen. Israëlische militairen zetten traangas in en schoten met scherp toen de betogers stenen gooiden en banden in brand staken. 

Sinds het begin van de protestmanifestaties, eind maart, zijn al meer dan 120 Palestijnse doden gevallen. Vorige week werd nog een 21-jarige verpleegster doodgeschoten door het Israëlische leger.

Actie in Brussel

In Brussel hebben vandaag zo'n 150 betogers betoogd voor de ambassade van Israël. Ze protesteerden tegen het geweld aan de grens met de Gazastrook en vroegen ook de uitwijzing van de ambassadrice van Israël, Simona Frankel, die de slachtoffers "terroristen" had genoemd.

Meest gelezen