Opvallend monument voor Bobbejaan Schoepen in Lichtaart

In Lichtaart wordt morgen het Bobbejaan Schoepenplein feestelijk ingehuldigd met een groots volksfeest. Vandaag werd de laatste hand gelegd aan het monument ter ere van de overleden zanger. Dat bestaat uit vijf tegels die in het grasveld zijn verwerkt, en een zin uit een liedjestekst van Bobbejaan. 

"Verwacht dat het groter zou zijn"

Enkele inwoners kwamen vandaag al een kijkje nemen op het plein aan de bibliotheek. Op de vijf tegels zijn aspecten uit het leven van Bobbejaan te zien, met onder andere een cowboyhoed, een reuzenrad en het logo van Bobbejaanland. "Het is fantastisch dat er nu een eerbetoon is voor Bobbejaan. Hij heeft Lichtaart groot gemaakt", zegt een inwoner. "Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat het monument groter zou zijn." 

"We hebben er bewust voor gekozen om het monument in de grond te verwerken", zegt schepen Sumati Adriaensen (CD&V). "Op dit plein worden regelmatig evenementen gehouden. Dus als je hier een groot monument zou zetten, dan zou dat problemen kunnen opleveren voor de evenementen. Als er wordt gefeest of gedanst, zal Bobbejaan er een beetje bij zijn, en da's toch een mooi eerbetoon."

"Je me suis souvent demandé"

Aan de geval van de bibliotheek hangt nu in lichtgevende letters de titel van een liedje van Bobbejaan Schoepen: 'Je me suis souvent demandé'. Sommige inwoners stellen er zich vragen bij dat de tekst in het Frans is. "Dat stoort me een beetje", zegt een man, "omdat veel mensen het niet zullen begrijpen. Bovendien is het liedje ook niet bekend hier. Als ze nu gekozen hadden voor de Lichtjes van de Schelde, dat was een ander verhaal geweest..."

Het liedje "Je me suis souvent demandé" heeft Bobbejaan Schoepen geschreven in de jaren 60. "Het was een van zijn lievelingsliedjes", vertelt Sumati Adriaensen. "En als je de tekst vertaalt, zal je merken dat het nog altijd heel actueel is. In onze samenleving is het belangrijk om bij bepaalde dingen stil te staan. We respecteren ook de keuze van de familie van Bobbejaan."

Auto van Bobbejaan

Morgen wordt er in Lichtaart een groot volksfeest gehouden ter ere van Bobbejaan Schoepen. Alle inwoners zijn uitgenodigd, en ook de familie van Bobbejaan zal erbij zijn. Dan zal ook een van de auto's van Bobbejaan te zien zijn, waarmee hij destijds nog heeft rondgereden in Lichtaart.  

Bobbejaan Schoepenplein

Meest gelezen