Nicolas Maeterlinck

Kritiek op beslissing van Geens om penitentiair verlof te schrappen: "Niet over één nacht ijs gaan uit paniek"

Er komt kritiek op de beslissing van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om gevangenen met een radicaal of extremistisch profiel geen penitentiair verlof of uitgaansvergunning meer te geven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Iedereen wordt over dezelfde kam geschoren."

De voorbije week is er heel wat te doen rond het penitentiair verlof, naar aanleiding van de schietpartij in Luik. De schutter, Benjamin Herman, zat in de gevangenis, maar mocht die verschillende keren tijdelijk verlaten. En dus ondernam minister Geens actie. Gisteren liet hij weten dat gedetineerden met een radicaal profiel voorlopig geen uitgaansvergunning of penitentiair verlof krijgen. 

Maar met die beslissing is niet iedereen het eens. Ook advocaat Anthony Mallego is erg kritisch. Hij verdedigt enkele cliënten die met de nieuwe maatregel worden getroffen. 

De beslissingen van Geens liggen soms mijlenver van de praktijk binnen de gevangenissen

"Een van hen is iemand die twintig jaar geleden mogelijk aan extreemrechts werd gekoppeld", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ondertussen heeft hij zijn straf grotendeels uitgezeten en dat is allemaal zeer goed verlopen. Hij heeft een achttal uitgaansvergunningen gekregen en ook dat is allemaal goed gegaan. Nu krijgt hij uit het niets te horen dat hij niet meer mag, dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

Volgens Mallego viel ook de gevangenisdirectie uit de lucht. "Zij wisten niets van de beslissing die is genomen. In praktijk liggen de beslissingen die op het kabinet van de minister worden genomen mijlenver van de praktijk binnen de gevangenissen."

Er mag niet over één nacht ijs worden gegaan puur uit paniek

"Uiteraard moet het systeem worden herbekeken en kan er aan worden gewerkt, maar er mag niet over één nacht ijs worden gegaan puur uit paniek. Nu bekopen zij die het goed doen het omdat er één iemand het niet goed doet."

(Her)beluister hier het gesprek met Anthony Mallego in "De ochtend"

Meest gelezen