Videospeler inladen...

Plofkraken in Vlaanderen: "Het is het verhaal van de stroper en de boswachter. De stroper heeft zich aangepast"

De Vlaamse banken nemen maatregelen na de plofkraken van de voorbije weken. Koepelorganisatie Febelfin bekijkt ook hoe de beveiliging van bankautomaten beter kan. "Dit is niet leuk, het is de afgelopen jaren niet gebeurd. Wij vermoeden dat onze beveiliging niet afdoende is. Wij moeten dat heel snel bekijken en desnoods investeringen doen."

De afgelopen week gebeurde het in Kinrooi in Limburg en in Buggenhout in Oost-Vlaanderen: een bankautomaat werd opgeblazen zonder explosieven, wellicht met een gas. En het beveiligingssysteem, dat normaal de bankbiljetten zou moeten besmeuren met verf, heeft daarbij niet gewerkt. Opvallend, want het was jaren geleden dat er in België nog zo'n plofkraak gebeurd was.

Volgens Karel Van Eetvelt van Febelfin hebben criminelen een manier gevonden om het systeem uit te schakelen: "Ik vermoed dat een aantal mensen zich geconcentreerd hebben op manieren om die automaten toch opnieuw te kraken. 't Is het verhaal van de stroper en de boswachter. Je beveiligt zaken goed en je ziet dat de stroper zich dan toch aanpast en manieren zoekt om toch binnen te geraken."

En dus wil Febelfin snel ingrijpen: "Het is nu aan ons om ons sterker te beveiligen. We moeten dat heel snel bekijken en desnoods investeringen doen." De banken hebben de afgelopen dagen trouwens al maatregelen genomen, zegt Van Eetvelt: "Inhoudelijk kan ik daar niks over zeggen. Maar de banken hebben al een aantal zaken gedaan. Blijkbaar niet genoeg, dus we gaan nu nog verder." Of het bijvoorbeeld een optie is om minder geld in die automaten te stoppen? "Dat is een mogelijke piste."

Je beveiligt zaken goed en je ziet dat de stroper zich dan toch aanpast en manieren zoekt om toch binnen te geraken

Karel van Eetvelt, CEO Febelfin
Videospeler inladen...

Ook in Tielt-Winge en Bever

Intussen is ook duidelijk dat er afgelopen maanden nog meer plofkraken -of pogingen- gebeurd zijn op dezelfde manier. Drie weken geleden werd in Tielt-Winge, in Vlaams-Brabant, al een KBC-geldautomaat opgeblazen met gas. "Daar is een bankautomaat aan het Gouden Kruispunt tot onploffing gebracht met een gassubstantie, " zegt korpschef Luc Liboton van de lokale politie. "Ter plaatse lag nog een klein deel van het geld, en dat was niet besmeurd met verf. Terwijl KBC ons vertelde dat de plofkoffer wél zijn werk gedaan had. Het lijkt er echt op dat de drie plofkraken van de afgelopen weken het werk zijn van dezelfde daders."

In Bever, ook in Vlaams-Brabant, gebeurde in oktober vorig jaar een gelijkaardige kraak, maar die mislukte. "Ook daar hebben daders gas proberen in te brengen in een automaat van Recordbank. De kraak is niet gelukt en de daders zijn gevlucht," zegt Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde. "Op dat ogenblik was dat voor ons de eerste keer. Er waren wel al gevallen bekend in Nederland en Duitsland.  Dat er nu de laatste weken verschillende van die feiten gebeurd zijn, kan erop wijzen dat er toen in Bever misschien voor een eerste keer iets uitgetest werd. "

Onderzoek zal moeten uitwijzen of de vier plofkraken van de afgelopen maanden aan elkaar gelinkt zijn. 

Meest gelezen