Royals: over zussen die sporten, die zich stierlijk vervelen en zussen die je nooit zal vergeten

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. In een column heeft Pippa Middleton -zus van- bevestigd dat ze haar eerste kindje verwacht én dat sporten tijdens een zwangerschap te verantwoorden is. Intussen is Kensington Palace overspoeld door 36.000 brieven en tekeningen. De Zweedse prinses Leonore verveelde zich stierlijk tijdens de traditionele doopviering van haar zus Adrienne en amuseerde zich dan maar met haar schoenen. De Noorse kroonprinses Mette-Marit laat zien welke stapel er op haar nachtkastje ligt en de Nederlandse koningin Máxima opende het grootste centrum voor kinderoncologie in Europa.

Waarom een zwangere Pippa blijft sporten

De geruchten liepen al zes weken, maar in een column voor het magazine Waitrose Kitchen heeft Pippa Middleton (34) -zus van Kate Middleton- haar zwangerschap bevestigd. Vorige maand was Pippa met haar echtgenoot James Matthews aanwezig op het huwelijk van prins Harry, en twee weken geleden op Roland Garros (foto onder). Op foto's was toen geen bol buikje te spotten.

"Ik had geluk dat ik de eerste 12 weken kon doorkomen zonder met ochtendmisselijkheid te kampen", schrijft Pippa. Een heel verschil met haar zus die bij haar drie zwangerschappen te maken kreeg met Hyperemesis Gravidarum. HG staat bekend staat om extreme misselijkheid en overmatig braken, waarbij vaak een ziekenhuisopname nodig is om ondervoeding, uitdroging en een versneld hartritme te voorkomen.

Mijn lichaam verandert en door oefeningen te doen, voelde ik het sterker worden

Pippa voerde wel een aantal lichte aanpassingen door. Zo ging ze nog vier keer per week (in plaats van vijf keer) fitnessen. "Mijn lichaam verandert en door oefeningen te doen, voelde ik het sterker worden als steun voor een gezonde zwangerschap, vlekkeloze geboorte en vlot herstel. Ik ben fanatiek als het over sport gaat en heb veel informatie in boeken en op websites opgezocht. Zou ik een verrekking oplopen bij tennis? Is het veilig om baantjes in het zwembad te trekken? Kan ik nog yoga doen mits enkele standjes te vermijden? Maar ik ben teleurgesteld: er is weinig technische informatie over wat je beter wél en niét kan doen."

Pippa is niet alleen sportief, maar ook een echte gezondheidsfreak. In 2016 schreef ze nog het kookboek "Heartfelt" met 100 "makkelijke recepten voor een gezond hart".
danapress

Op blote voeten de doop van je zus vieren

Prinses Adrienne Josephine Alice van Zweden is gedoopt en dat op de vijfde huwelijksverjaardag van haar ouders, prinses Madeleine en Christopher O'Neill. De viering in het Zweeds en het Engels (de O'Neills hebben Amerikaans-Britse roots) werd live uitgezonden op tv en verliep volgens aloude tradities. Adrienne droeg de doopjurk van de koninklijke familie. Die jurk gaat al sinds 1906 mee en werd gedragen door grootvader, koning Carl Gustav, moeder Madeleine en de nichtjes en neefjes.

Videospeler inladen...

De zes peetouders van Adrienne waren aanwezig en hielden aan het altaar hun hand boven haar hoofdje. Onder de peetouders geen enkele royal, het zijn allemaal vrienden en familieleden van Madeleine en Christopher. Adriennes zusje, Leonore, kreeg de eer om het doopwater in de doopvont te gieten. Voor de ceremonie werd water afkomstig van een bron op het eiland Öland gebruikt. Het prinsesje ontving op het einde van de plechtigheid ook de Orde van de Serafijnen van Carl Gustaf (het blauwe mini-lintje, zie video hierboven).

De Zweedse koninklijke familie had haar handen vol om alle kleine kinderen zoet te houden tijdens de plechtigheid. De voorbije zes jaar zag de Bernadotte-familie zich flink uitbreiden met maar liefst zeven prinsjes en prinsesjes: Estelle (6), Oscar (2), Leonore (4), Alexander (2), Nicolas (2), Gabriel (bijna 1) en Adrienne (3 maanden).  

Prinses Leonore verveelde zich en trok dan maar haar schoenen uit.
Janerik Henriksson/TT
Kroonprinses Victoria houdt neefje Alexander en zoon Oscar in het gareel.
Janerik Henriksson/TT

Na de plechtigheid in de kapel trokken de gasten in stoet richting paleis Drottningholm waar iedereen werd ontvangen voor een receptie en lunch. Iedereen poseerde buiten voor foto's waarbij prinses Leonore (4) regelrecht de show stal door op blote voeten in de kiezeltjes rond te huppelen en zich vakkundig te verstoppen. Niemand maalde er evenwel om. Vindt u ze op de foto hieronder? Prinses en publiekslieveling Estelle, dochter van kroonprinses Victoria, ontbreekt. Zij was naar verluidt ziek.

Jonas Ekstromer/TT

36.000 (!) kaartjes, brieven en tekeningen

Vorige maand heeft Kensington Palace, de communicatiedienst van de jonge Britse royals, ruim 36.000 kaartjes, brieven en tekeningen ontvangen. De meimaand was dan ook een drukke, feestelijke maand met het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle in Windsor Castle en de 3de verjaardag van prinses Charlotte. Ook stroomden er felicitaties binnen voor de komst van prins Louis (geboren op 23 april).

Kensington Palace houdt alles netjes bij in stapels kartonnen dozen en normaal ontvangt elke afzender een bedankje (vaak met foto) terug. Maar dat kan gezien de grote hoeveelheid post even op zich laten wachten.

Zon, zomer en boeken: tips van Mette-Marit

De voorbije weken heeft de Noorse kroonprinses Mette-Marit flink wat boeken gepost op haar Instagramaccount. Ze wil haar volgers warm maken voor haar jaarlijkse project de "literatuurtrein".

De trein, in samenwerking met de Noorse spoorwegen, rijdt opnieuw uit en houdt halt voor ontmoetingen met auteurs. Eén wagon is omgebouwd tot café en nog een andere tot bibliotheek waar onder meer een deel van Mette-Marits eigen collectie prijkt. Daarvoor selecteert ze zelf thuis boeken. "Ze gaan de trein langer moeten maken. Ik kan niet kiezen", klinkt het olijk op Instagram.

Het grote publiek kan gratis de trein bezoeken en bij een kopje koffie literatuur ontdekken. Thema dit jaar is "relaties". Onder de hashtag #minbok delen liefhebbers tips en verklaren hun literaire liefde op Twitter. Dit ligt er alvast op het nachtkastje van de kroonprinses te wachten:

Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Dinsdag heeft de Nederlandse koningin Máxima het naar haar vernoemde Centrum voor Kinderoncologie geopend. Het centrum verzamelt de expertise rond kinderkanker in één ziekenhuis in Utrecht. Het centrum is het grootse centrum voor kinderoncologie in Europa. Bedoeling is ieder kind met kanker te genezen en van de beste verzorging te voorzien. In Nederland krijgen jaarlijks 600 kinderen het verdict van kanker te horen. Máxima ontmoette patiënten en ouders.

Het was een tsjokvolle agenda voor de Nederlandse koningin deze week. Zo deelde ze woensdag de Appeltjes van Oranje, voor organisaties die het verschil maken in de samenleving, uit op het paleis en bezocht ze een conferentie over dak- en thuisloze jongeren.

Máxima's afspraken werden donderdag dan abrupt onderbroken na het nieuws van de dood van haar jongere zus Inés.

Royals niet gespaard van verdriet

Met het overlijden van Inés Zorreguieta krijgt het Nederlandse koningshuis opnieuw een zware klap te verwerken. Vijf jaar geleden verloor koning Willem-Alexander zijn broer Johan Friso, ruim een jaar nadat de prins onder een lawine bedolven was geraakt op zijn jaarlijkse skivakantie in Lech (Oostenrijk). Ook andere royals werden in het verleden niet gespaard van verdriet om een broer of zus.

Koningin Mathilde verloor haar zus Marie-Alix (22) en haar grootmoeder na een verkeersongeval in 1997. In 2008 praatte de koningin -toen nog prinses- uitzonderlijk over haar zus in een reportage voor de Levenslijnactie op VTM. "Het lijden blijft hetzelfde. De tijd verandert daar niets aan. Ik zou met haar mijn geluk willen delen, mijn kinderen...",  aldus onze koningin. Ze benadrukte toen dat jongeren die slachtoffer worden in het verkeer, maar evengoed jongeren in hun omgeving begeleiding nodig hebben op langere termijn. Toenmalig prins Filip stelde dat "we met zijn allen verantwoordelijk zijn in het verkeer". 

De Spaanse koning Juan-Carlos moest zijn enige broer Alfonso (14) afgeven in 1956 bij een schietincident. Over dat ongeluk lopen de verhalen uiteen, maar volgens het hof waren beide broers een wapen aan het schoonmaken toen plots een schot werd gelost. Alfonso werd geraakt in het hoofd en stierf vrijwel meteen. De oud-koning heeft nooit willen praten over het drama. (lees verder onder foto)

Juan-Carlos met Alfonso.
AP/1951

Prinses Cecilie van Griekenland en Denemarken, de zus van de Britse prins Philip, liet het leven in België in 1937. De hoogzwangere Cecilie (26) en haar gezin wilden een huwelijk bijwonen in Londen en namen het vliegtuig vanuit Frankfurt (Duitsland). Het weer was zodaning slecht -een hardnekkige mist- dat er niet gestopt kon worden zoals verwacht in Brussel. De piloot besloot om zijn vlucht voort te zetten en koos Oostende als tussenstop. Het vliegtuig raakte echter een schoorsteen van een fabriek en crashte. De elf inzittenden overleden.    

Prinses Cecilie prijkt links op deze foto.
©2005 TopFoto

Meest gelezen