"Slaatje Praatje" wint de federale prijs voor armoedebestrijding

Slaatje Praatje is een mobiele kruidenier voor mensen in armoede. In vijf Oost-Vlaamse gemeenten komt het kraam regelmatig langs. Er zijn verzorgingsproducten en gezonde voeding, maar er wordt ook ingezet op het doorbreken van sociaal isolement. Naast Slaatje Praatje winnen Racynes vzw in Wallonië en L'Ilôt in Brussel elk 15 000 euro.

"We hebben het over kwaliteitsvolle voeding met onze klanten, jawel!", vertelt Nele Decelle. Daarover gaat het doorgaans niet met mensen in armoede. "Maar ook wie met minder geld moet rondkomen heeft vragen over hoe dat nu zit met gezond eten. En dat is niet het enige domein waarbij we breder proberen te gaan", gaat de coördinatrice van Slaatje Praatje door.

Heel wat mensen hebben recht op voedselbedeling. Bij deze mobiele kruidenier proberen ze er iets bijzonders van te maken. Voor een kleine prijs mogen ze zelf uitkiezen wat ze willen. "Dat is een vorm van respect en geeft eigenwaarde, iets wat mensen in armoede al te vaak kwijt zijn geraakt." Het voedselkraam is intussen uitgegroeid tot een kleine markt. Zo is er ook een kraam met informatie over betaalbare daguitstappen en korte vakanties. En er zijn tafeltjes waar een kom soep of een koffie aangeboden wordt en daar komen de tongen los. Bij de sociaal assistent die er tussen laveert, kan iedereen terecht. Maar vooral de vele vrijwilligers zijn cruciaal hier. 

Zo'n 40 klanten van Slaatje Praatje werken intussen al als vrijwilliger mee. "Hun waarde is onschatbaar", zegt Nele Decelle "zij vangen signalen op, problemen die evident zijn voor mensen in armoede, maar die voor ons sociaal assistenten niet altijd meteen duidelijk zijn. Zij zijn de voelsprieten waardoor wij de klanten beter kunnen helpen."

Ook Brusselse en Waalse vzw gelauwerd

In totaal werden er drie prijzen uitgereikt. Eentje voor elk gewest. In Brussel won l'Ilôt, een vzw die zich al van in de jaren '60 inzet voor daklozen. De jarenlange expertise is uitgegroeid tot een doelgerichte aanpak om thuislozen structureel weer op weg te helpen. Zo'n 1350 mensen kregen vorig jaar begeleiding. Voor een 150-tal is er een huurwoning gevonden. Zij worden daarna nog verder begeleid om de lange termijnkansen te verhogen. L'Ilot bedenkt ook creatieve oplossingen om de woningnood te omzeilen. Samen met student-architecten van La Cambre bouwen ze bijvoorbeeld een concept om mobiele woningen in leegstaande kantoorgebouwen te plaatsen.

In Wallonië ging de eer naar vzw Racynes. Zij begonnen 10 jaar geleden met een busje en een moestuin en dat groeide uit tot een "animatieboerderij". Samen tuinieren, koken en eten staat centraal. Maar er zijn intussen ook zes wooneenheden voor jongeren die nood hebben aan afstand van de thuissituatie. Zij kunnen hier tot rust komen en leren om langzaamaan op eigen benen te staan.

"Inspirerend en noodzakelijk"

Staatssecretaris voor armoedebestrijding Zuhal Demir was aanwezig op de prijsuitreiking. Ze roemde alle vzw's die rond armoede werken, met name de talrijke vrijwilligers. "Zij zijn een noodzakelijk aanvulling voor onze OCMW's en voor ons politici", zo speechte Demir "deze vzw's en vrijwilligers zijn minder gebonden aan regeltjes. Ik erken de rigiditeit van wetten, die wij politici maken. Deze organisaties maken het verschil door tijd te maken voor een aanpak die verschilt van persoon tot persoon."

Ook koningin Mathilde keek goedkeurend toe en maakte achteraf tijd voor een foto en praatje met alle genomineerden en winnaars van de prijs. 

Alle 9 genomineerden en dus ook de drie winnaars maakten een filmpje over hun aanpak, die kun je hier bekijken.

Meest gelezen