Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Softwarefout bij Facebook: miljoenen gebruikers hebben onbewust privéberichten gedeeld met iedereen

Er zijn opnieuw privacyproblemen opgedoken bij Facebook. Volgens Amerikaanse media hebben zo'n 14 miljoen gebruikers mogelijk privéberichten gedeeld met iedereen zonder dat ze het zelf doorhadden. De softwarefout is intussen hersteld.  

Het gaat om berichten die gebruikers tussen 18 en 22 mei op hun eigen pagina plaatsten, in de veronderstelling dat die alleen zichtbaar waren voor vrienden. Maar door een softwarefout konden alle internetgebruikers de berichten zien. Het is nog niet duidelijk in welke landen gebruikers getroffen zijn.

Het probleem dook op toen Facebook een nieuwe functie aan het uittesten was. Door de bug werden plots alle berichten op de walls van de gebruikers publiek. Het is niet zo dat gebruikers niet konden zien dat de berichten op openbaar stonden. Alleen letten veel gebruikers daar niet op, omdat ze ervan uitgaan dat de privacyinstellingen steeds hetzelfde blijven voor hun profiel. 

Gebruikers zullen een boodschap krijgen van Facebook, die hen aanraadt om hun berichten goed te checken. Er zal een lijst bij zitten van alle beirchten die ze gedeeld hebben in de dagen dat de bug actief was. 

Facebook ligt al maanden onder vuur voor de manier waarop het omgaat met persoonsgegevens van gebruikers. In maart kwam aan het licht dat de gegevens van 87 miljoen gebruikers verkocht waren aan databedrijf Cambridge Analytica. 

Meest gelezen