Videospeler inladen...

Trendbreuk: we verbruiken meer water 

De Watergroep, dat is de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen noteerde vorig jaar méér verbruik dan twee jaar geleden. Een trendbreuk want de vraag was al jaren stabiel. De verklaring is simpel: het kwam door de droogte. Maar experts waarschuwen dat er in de toekomst maatregelen moeten genomen worden.

De vele regen van de voorbije weken laat het niet vermoeden maar Vlaanderen is een droge regio. Het voorbije jaar was bijvoorbeeld bijzonder droog. En dat merkt de Watergroep, de grootste drinkwatermaatschappij van Vlaanderen in haar productiecijfers. In 2017 produceerden ze 130,3 miljoen kubieke meter drinkwater. Dat is 2,5 procent meer dan het jaar ervoor. En dat is een trendbreuk want de voorbije jaren was dat cijfer stabiel of zelfs dalend.

"Water efficiënter gaan gebruiken"

Hoe komt het nu dat in Vlaanderen een waterprobleem dreigt? "Allereerst is Vlaanderen dichtbevolkt. We wonen met veel mensen op een kleine oppervlakte" vertelt Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KULeuven. "Er zijn ook weinig rivieren of meren om water uit te halen."

Moeten we ons zorgen maken? "Sowieso gaan we ons waterbeheer moeten aanpassen aan droge periodes. Het water dat we hebben zullen we optimaler moeten gebruiken. Tijdens droge periodes verbruiken we nu meer water" vertelt Willems. "We hebben water nodig om zwembaden te vullen, we douchen meer."

 

"De watervraag is de afgelopen jaren al gedaald. Maar vooral tijdens de droge periodes moeten we nog zuiniger omgaan met water. Vandaag wordt nog een deel van het water verspild. Via een actieplan zullen we mensen moeten aansporen zuinig te zijn met water. Zo moeten we meer regenwater stockeren om in droge periodes te gaan herbruiken" besluit Willems. "Want de komende jaren zullen de droge periodes steeds meer en langer voorkomen."

Meest gelezen