Videospeler inladen...

Trump vraagt G7 om Rusland weer toe te laten, EU-landen zijn unaniem gekant tegen zo'n terugkeer

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat Rusland opnieuw toegelaten wordt tot de G7, het overleg van de belangrijkste industrielanden. Net voor de start van de top van de G7 lieten Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië weten dat de lidstaten van de EU unamiem gekant zijn tegen een terugkeer van Rusland. 

Uit onderstaande "familiefoto" zal het niet blijken, maar de top van de G7 in Canada dreigt wel degelijk in geruzie te ontaarden. Overschaduwd door de grote meningsverschillen tussen de Europese landen en de Amerikaanse president over handel, het klimaat en Iran, zijn de omstandigheden uiterst gespannen. Nu al wordt ervan uitgegaan dat de bijeenkomst niet zal worden afgesloten met een gezamenlijke verklaring.

AFP or licensors

Net voor hij in het vliegtuig naar Canada stapte, pookte de Amerikaanse president Donald Trump het vuur nog wat op. Zijn opmerking "zou wel niet politiek correct zijn", zei Trump, maar hij vindt dat Rusland opnieuw zou moeten worden toegelaten rond de onderhandelingstafel, zodat de G7 opnieuw de G8 van vroeger zou worden.

"De opdracht is de wereld te organiseren en daarvoor is ook Rusland nodig", zei Trump. "Ik was de ergste nachtmerrie van Rusland, maar Rusland zou hier aanwezig moeten zijn."

EU-lidstaten unaniem tegen terugkeer van Moskou

Rusland maakte deel uit van de G8 maar werd eruitgezet in 2014 na de annexatie van de Krim. Omdat het statuut van de Krim onveranderd blijft, is een terugkeer van Rusland in de G7 momenteel niet bespreekbaar voor Duitsland. Bondskanselier Angela Merkel en minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas hadden zich daar voor de start van de top opnieuw tegen uitgesproken.

Net voor de start van de G7-top hebben Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië laten weten dat de lidstaten van de Europese Unie unaniem tegen een terugkeer van Moskou zijn.

Eerder op de dag had Trump nochtans nog bijval gekregen van de kersverse Italiaanse premier Giuseppe Conte, die in Canada zijn debuut maakt als regeringsleider op het internationale forum.  "Ik ga akkoord met president Trump", zei Conte op Twitter. "Rusland zou opnieuw toegelaten worden tot de G8. Dat is in het belang van iedereen". 

De Italiaanse regeringscoalitie van de Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega had eerder al aangegeven dat ze in haar beleid een meer pro-Russische lijn wil volgen. Ze riep al op om een einde te maken aan de economische sancties tegen Rusland.

Rusland zelf reageerde koeltjes op de uitlating van Trump. Voor het Kremlin is een toelating tot de G7 geen prioriteit. "Rusland focust zich op andere fora, los van de G7", was de eerste reactie van woordvoerder van het Kremlin Dmitri Peskov.  

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen