Videospeler inladen...

Vande Lanotte: "Vluchtelingen opvangen in goede kampen nabij landen van herkomst"

Voormalig SP.A-minister Johan Vande Lanotte pleit ervoor om de vluchtelingen die naar Europa willen komen, op te vangen in kampen nabij hun land van herkomst. Dat heeft hij gezegd in "De afspraak op vrijdag".

Het huidige Europese vluchtelingenbeleid werkt niet, zegt Vande Lanotte. "We hebben een systeem waarbij mensen naar hier komen om asiel te vragen en als ze niet erkend worden, dan sturen we ze terug. Dat gebeurt op individuele basis. Er is niets mis met dit systeem, behalve dat het op zichzelf niet genoeg meer is omdat je een vrij massale immigratie uit een aantal landen hebt."

"Een alternatief, dat minstens eens goed bekeken moet worden, is dat je op een goede, correcte manier, ook dicht bij de landen van herkomst opvang voor die mensen regelt, met onderwijs, met de mogelijkheid om zich bij te scholen en met voldoende huisvesting", zegt Vande Lanotte.

"In die kampen kunnen de mensen enkele jaren in goede omstandigheden opgevangen worden, in de veronderstelling dat je dan probeert om de reden waarom zij gevlucht zijn, op een actieve manier op te lossen."

Je moet een perspectief geven hoe je het gaat oplossen

"We moeten daar veel in investeren", beseft Vande Lanotte, "maar als je dat niet doet dan drijf je die mensen in de handen van misdadigers om hier asiel te kunnen aanvragen. Dat systeem moet je doorbreken, want de huidige toestand is niet houdbaar".

Sprekend uit eigen ervaring voegt hij daaraan toe dat het terugsturen van alle afgewezen asielzoekers niet mogelijk is omdat je afhankelijk bent van de landen van herkomst.  

Vande Lanotte waarschuwt ook om het probleem niet te minimaliseren. "Mensen zijn daar heel erg mee bezig", zegt hij. "Zij weten niet waar dat gaat eindigen, het systeem ontspoort en men weet niet hoe we het gaan oplossen".

Een maatschappij waar je voor een bepaald probleem, ook al is het in cijfers niet zo groot, niet weet waar het eindigt, dat wordt altijd een groot probleem. Je moet een perspectief geven: zo kunnen we het oplossen en je moet eraan toevoegen dat het geld zal kosten en het op een menswaardige manier moet gebeuren", besluit Vande Lanotte.  

VIDEO: bekijk hieronder het volledige gesprek in "De afspraak" over de vluchtelingenopvang

Videospeler inladen...

Meest gelezen